Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto Bild: Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Arkivfoto

Halland skjuter på vaccinationsmålet – klara först i augusti

Målet var att alla halläningar skulle vara vaccinerade i juni, men nu skjuter Region Halland på målet då rekommendationen för Astra Zenecas vaccin ändrats. Andra dosen ska tas först efter 9-12 veckor.

Region Hallands plan var att större delen av hallänningarna skulle få sin första dos vaccin i slutet av april och att vaccinationen skulle pågå till och med juni.

Men nu ser det ut som om invånarna i region Halland kan vara färdigvaccinerade först i augusti, skriver Hallands-Posten.

Astra Zeneca största leverantören

I sista fasen ingår alla mellan 18 och 65 år som inte prioriteras i tidigare faser och då kan man använda alla tillgängliga vacciner.

– Som prognosen ser ut nu så kommer Astra Zeneca att vara den största leverantören, säger Pernilla Wallerstedt, Region Hallands vaccinationssamordnare.

Och där har Folkhälsomyndigheten ändrat rekommendationen så att det vaccinet ska tas med 9-12 veckors mellanrum istället för fyra.

I nuläget används vaccin från tre leverantörer i Halland, det är Pfizer, Moderna och Astra Zeneca. Astra Zenecas vaccin har rekommenderats att inte användas på personer äldre än 65 år då man inte har gjort tillräckliga studier av hur det verkar på äldre personer.

Skyddet efter att han vaccinerats med Astra Zenecas vaccin är lägre, cirka 62 procent. Jämfört med 94-95 procent med de andra vaccinerna som är tillgängliga just nu.

– Men från nationellt håll är man tydlig med att även Astra Zenecas vaccin är bra. En skyddseffekt på 62 procent är det normala och ungefär där som vanliga influensavaccinet ligger. Det är snarare Pfizers och Modernas vaccin som ger ovanligt högt skydd, säger Pernilla Wallerstedt.

Tas med större mellanrum

Rekommendationen att vaccinen med Astra Zeneca ska tas men 9-12 veckors mellanrum ska ge ett betydligt större skydd än de 62 procent som det ger om man ger vaccinen med fyra veckors mellanrum, enligt FHM.

– Vi hade naturligtvis hoppats kunna vaccinera snabbare och fortfarande kan mycket hända. Nuvarande leveransprognoser kan ju komma att förändras, säger Pernilla Wallerstedt, till tidningen.

Karina Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.