”Man lär känna människor och lär sig vikten av samarbete. Det behövs också fler gode män. Överförmyndarenheten söker ständigt nya”.
”Man lär känna människor och lär sig vikten av samarbete. Det behövs också fler gode män. Överförmyndarenheten söker ständigt nya”. Bild: NICKLAS ELMRIN

Håkan har siktet inställt på att vara en god man


– Det känns bra att vara god man. Dels trivs jag bra med min huvudman och dels känns det bra att kunna bidra med något för de mest utsatta i samhället, säger Håkan Andersson.

ANNONS
|

För två år sedan tog Håkan över godmanskapet för sin huvudman.

– Jag hade aldrig funderat på att bli god man förrän en kompis frågade om jag inte ville bli ta över godmanskapet för en person som han själv var god man för. Och jag tänkte varför inte.

LÄS MER:Beslutet taget: Gymnasiet läggs ner

Behovet av en god man

Huvudman är det officiella titeln för den person som inte själv klarar att sköta sin ekonomi och vardags bestyr och därför behöver en god man. Orsaken kan vara funktionshinder, ålderdom, missbruk eller sjukdom.

– Det är viktigt att hålla på sekretessen. Vi använder aldrig för- och efternamn när vi pratar om våra huvudmän.

ANNONS

För att få en god man eller ställföreträdare som det också kallas behövs en ansökan från anhörig eller annan närstående, läkarintyg och beslut från tingsrätten. Beslutet går sedan till Överförmyndarenheten som utser en god man. Ofta blir föräldrar gode män för sina barn men många goda män har som liksom Håkan ingen familjerelation till huvudmannen.

Håkan kände till sin huvudman sedan tidigare och hade ett gott intryck av honom.

Uppdraget är att stödja och hjälpa

– Det är ju en fördel om man känner varandra lite så man vet att man passar ihop. Uppdraget är att stödja och hjälpa som en intresserad medmänniska. Det är viktigt att man gör det med glädje och välvilja, inte för att tjäna pengar.

LÄS MER:Hundägare och jägare vill ha skyddsjakt på varg i Halland

Ersättningen en god man får beror på hur mycket hjälp huvudmannen behöver.

– Men den är aldrig så stor att man skulle ta uppdraget av ekonomiska skäl.

I en del länder sköts godmanskapet genom kommunen. I Sverige har man valt att göra godmanskapet huvudsakligen till en frivillig insats.

– Jag tror det är en fördel att en god man inte är en tjänsteman utan mer som en vän. En personlig kontakt är mer mjuk och odramatisk än en tjänstemannakontakt.

Hjälpa att driva på

En god man ska hjälpa till med ekonomin men också driva på när huvudmannen har särskilda behov.

ANNONS

– Min huvudman riskerade för ett tag sedan att bli av med rätten till kontaktperson. Då fick jag hjälpa till att överklaga beslutet så han fick ha den rätten kvar.

Kontaktperson utses av socialförvaltningen för personer med funktionshinder vars kontaktnät är glest. Man går på bio eller hittar på något annat roligt. Håkan är numera också kontaktman för sin huvudman.

LÄS MER:Båtmotor stals från företag i Fjärås – värd 250 000 kronor

Ett annat exempel är att hjälpa till att få rätt vård.

– Just nu försöker jag skaffa medicinsk fotvård för min huvudman som har svårt att klara sin egenvård. Det känns alltid bra när man lyckas göra livet lättare för någon. Det som slagit mig mycket sedan jag blev god man är hur otroligt utsatta människor kan bli. Då är det roligt att kunna göra en insats.

Det finns tusentals gode män i Sverige.

– Tyvärr talas det mest om uppdraget när någon enstaka god man lurat pengar av sin huvudman. Det är fruktansvärt att sådant händer men det är viktigt att komma ihop att tusentals andra gode män sköter sig mycket bra.

Håkan har bara en huvudman och är nöjd med det.

– Jag vill gärna träffa min huvudman minst två gånger i månaden och med flera uppdrag är det risk att man inte hinner med. Men vem vet. Kanske det så småningom blir en till.

ANNONS

LÄS MER:Kamelmannen frias från sjöfylleri – döms för att ha hotat sin familj

Ett stöd i arbetet är Godsmansföreningen i Kungsbacka där Håkan är styrelsemedlem.

– Vi är 73 medlemmar men det finns fler gode män i Kungsbacka. I föreningen kan man diskutera problem och oklarheter i utövandet av uppdraget. Vi bjuder också in föreläsare kring ämnen som medlemmarna efterfrågat som nu ett möte med en specialist på fonder våra huvudmän kan söka pengar från.

Det var när Håkan slutade sitt jobb som brandman som han började sig engagera sig som god man.

– Jag var 58 år, det är tidigaste åldern för pension som brandman, och tyckte att det kunde räcka med 34 år i branschen. Jobbet hade annars varit roligt. God gemenskap med arbetslaget och arbetsuppgifterna var omväxlande. På Lundby Brandstationen i Göteborg där jag jobbade körde vi också ambulans så det blev aldrig enformigt.

LÄS MER:Larm om brand i villa

Blev brandman av en slump.

– Jag var möbelsnickare sedan flera år när en kompis frågade om vi inte skulle söka utbildningen till brandman tillsammans. Jag sökte mest på skoj men kom inte in. Det triggade något i mig. Va, skulle jag inte duga?, sökte igen och kom in. Och jag ångrade mig aldrig.

Men snickeriintresset fanns hela tiden kvar. Intill villan vid skogsvägen i Allarängen ligger en rejält tilltagen verkstad där han under alla år i mån av tid snickrat möbler på beställning.

ANNONS

– Det är roligt att ha mer tid till snickeriet igen. Nu för tiden blir mest mindre föremål som barnmöbler, skärbrädor, underlägg med mera som jag säljer bland annat i konsthantverksaffärer.

LÄS MER:Våldsam man höll kvar kvinna i en bil

En annan hobby som också får mer tid efter pensionen är bågskytteföreningen i Kungsbacka.

– Det började också som en slump. En av mina söner var intresserad och jag följde med till träningarna. En dag tänkte jag att jag ju också kunde testa. Det blev med tiden en mycket uppskattad sysselsättning. Bågskytte ger och kräver lugn och koncentration, det är närmast en meditativ upplevelse.

Det har också blivit en framgångsrik hobby. Håkan har flera guldmedaljer i SM i veteranklassen och hans lag har även fått silver i SM. Han är numera också ordförande i bågskytteklubben.

Håkan föreningsengagemang har fått honom att alltmer se betydelsen av ideella föreningar. Han är också med i styrelsen i den lokala vägföreningen.

– Man lär känna människor och lär sig vikten av samarbete. Det är särskilt viktigt när man bor på landet som vi. I en förening kan man bli uppmuntrad i sitt intresse och man kan åstadkomma mer tillsammans än på egen hand. Det behövs fler krafter i föreningslivet och det behövs också fler gode män. Överförmyndarenheten söker ständigt nya.

ANNONS

Håkan Andersson

Familj: Gift med Lena, tre söner

Ålder: 65 år

Bor: Allarängen, Kungsbacka

Yrke: Pensionär, före detta brandman

Uppdrag: God man, ställföreträdare, kontaktperson

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS