Kokain förpackat i ballonger hittades i garderoben i lägenheten. Foto/Skärmdump: Polisens förundersökningsprotokoll.
Kokain förpackat i ballonger hittades i garderoben i lägenheten. Foto/Skärmdump: Polisens förundersökningsprotokoll. Bild: Polisen

Hade 150 kilo kokain hemma – åtalas

Vid polisens tillslag hittades kokain för 49 miljoner i mannens lägenhet. Nu åtalas Kungsbackabon för att ha förvarat totalt 150 kilo knark åt en annan person.

ANNONS

En solig måndag i juni stoppades mannen av polis, på väg ut från ett postkontor där han köpt frimärken. I sin väska hade han 15 kuvert med amfetamin, som skulle skickas iväg till olika köpare.

Poliserna har i förhör berättat att mannens ögon var glansiga och att han var tydligt drogpåverkad. De valde att göra en husrannsakan i lägenheten i Göteborg, som mannen själv beskrivit som sin övernattningslägenhet.

Vid tillslaget hittades 56 kilo kokain, tillsammans med andra droger. Bara kokainet beräknas vara värt 49 miljoner kronor.

Det största beslag som gjorts

Det var efter ett tips som polisen satte span på lägenheten i centrala Göteborg. Sedan dess har en man dömts till sex års fängelse för att ha försökt smuggla droger mellan Sverige och Norge, och två kvinnor står åtalade för att ha tagit emot flera kilo kokain.

ANNONS

Nu åtalas ytterligare en man, hemmahörande i Kungsbacka, för att vara inblandad i vad polisen kallar för det enskilt största beslag som gjorts i regionen det senaste året.

Mannen är i 25-årsåldern och åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott.

Ska ha förvarat drogerna och agerat chaufför

Han misstänks för att under våren 2020 förvarat totalt närmare 150 kilo kokain, drygt 32 kilo amfetamin, flera doser LSD och några kilo cannabis. Han ska också ha fungerat som chaufför. Drogerna har ägts av en annan person, en man från Göteborg, men mannen från Kungsbacka har enligt åklagaren varit ansvarig för att inneha och distribuera drogerna till köpare och ombud.

I förhör har mannen varit fåordig och inte velat kommentera misstankarna mot honom, eller låtit meddela att han nekar till brott. Han har dock erkänt innehav, för det amfetamin som fanns i de 15 kuverten när han blev stoppad, och att han kört bil påverkad av cannabis.

Rättegången beräknas ta tre dagar och ska inledas 24 februari.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungsbackaposten.se

ANNONS