Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Högtryck hos Bräutigams marsipanfabrik i Fjärås i jul

Handgjorda grisar, cigarrer och praliner – allt i hemtillverkad marsipan. När julen är i antågande går allt på högsta växeln i Fjärås eget marsipanland.
– Vi får mejl från USA av människor som vill köpa våra marsipangrisar inför jul, säger konditorn Peter Bräutigam.

Det jobbas just nu febrilt på Bräutigams i Fjärås. Julen är årets högsäsong för företaget, och intresset för marsipan blir bara större och större.

– Ungefär 80 procent av vår omsättning utgörs av försäljningen inför julen. Det är den absolut viktigaste perioden på året, berättar Peter Bräutigam.

Själv är han femte generationen marsipanbagare, och driver nu verksamheten tillsammans med sonen Emil Bräutigam som därmed är sjätte generationen. Den senare är i full färd med att fylla på i chokladblandarna som rymmer omkring tusen liter, och överlag verkar det vara högt tempo. Maskinerna i fabriken står och tuggar och blandar, men det viktigaste arbetet sker ändå med händerna.

– Vi gör cirka 25 000 handgjorda marsipangrisar nu inför jul, och troligen 100 000 cigarrer. Dessutom blir det mycket praliner. Det är det som ökar mest just nu. Så det går åt en del marsipan. Vi gör ju vår egen marsipan här, riktig marsipan som inte bara innehåller en massa socker, säger Peter Bräutigam.

LÄS OCKSÅ: Grannar bråkade om julbelysning – misstänkt misshandel

Grisen mest klassisk

Även om såväl cigarrerna som praliner i olika varianter är efterfrågade och ökar i popularitet, så är det ändå företagets klassiska marsipangris som behåller platsen på tronen.

– Den har funnits med i alla tider och alltid sett likadan ut. Det är så våra kunder vill ha den, det ska inte vara på något annat sätt.

Och intresset för grisarna är stort. Bräutigams marknad är främst den svenska, men det går en del till Norge också. Dessutom får företaget mejl från andra sidan Atlanten av marsipansugna julfirare.

– Det var så att vi sålde på Amazon under en period. Men så upphörde vi med det, och då började folk istället skicka mejl från USA och undrade om det gick att få tag på våra marsipangrisar. Mest är det väl svenskar som har bosatt sig där och så är det ju tradition med marsipangris till jul. Och traditioner bryter man helst inte, utan det måste vara en äkta marsipangris vid julbordet, säger Peter med ett skratt.

LÄS OCKSÅ: Oro efter ökad smitta i Kungsbacka – då får flera vaccinera sig: ”Gott om tider”

Företaget startades 1870, så traditionen går några år tillbaka. Visst finns det nyheter, inte minst när det kommer till olika varianter av praliner, förpackningar och specialsydda paket.

– Vi testar oss fram, försöker hitta på nya smaker och designar nya förpackningar, berättar konditorn.

Men allt kommer ändå tillbaka till den egentillverkade marsipanen.

Skulle en riktig kännare kunna avgöra om marsipanen kommer just härifrån?

– Ja, men det är inte omöjligt. Det är inte så många som gör egen marsipan, utan de flesta köper in och gör sina bakverk på ungefär samma sorter. Vi har alltid gjort på vårt eget sätt, och doppar marsipanen i mörk riktig choklad. Det är väldigt viktigt för oss att inte tumma på kvaliteten.

När börjar ni ladda på inför julsäsongen?

– I slutet av augusti. Då börjar vi tillverka tomtar till Gekås, fast de går under ett annat varumärke. Sen rullar det på då vi ska få ut våra produkter till detaljhandeln och delikatessbutiker och alla julmarknader.

Bråda dagar

Ju närmare julen kommer, desto mer intensivt blir det. Peter Bräutigam och de andra växlar inte ned förrän dopparedagen står för dörren. Men sen blir det tid för återhämtning.

– Jag och Emil jobbar varje dag och alla helger fram till jul, men sen - efter den 23, då är det över, då kan vi ta lite ledigt en tid. Och ja, det är lite skönt såklart.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.