Den kommunala servicen har blivit dyrare i Kungsbacka. Foto: Arkivbilder
Den kommunala servicen har blivit dyrare i Kungsbacka. Foto: Arkivbilder Bild: Elvira Linderot

Högre avgifter för invånarna

Den kommunala servicen har blivit dyrare i Kungsbacka. Månadskostnaden för va, sophantering, värme och el har ökat mer än i de flesta andra kommuner i landet, enligt den årliga Nils Holgersson-undersökningen.

ANNONS
|

I undersökningen jämförs kommunala taxor och avgifter i alla landets kommuner. När kostnaderna för sophantering, vatten, avlopp, el och uppvärmning för en "standardlägenhet" slås ihop hamnar Kungsbacka på plats 128 bland landets 290 kommuner. Enligt undersökningen betalar invånarna i kommunen totalt 1974 kronor i månaden.

Samtidigt är Kungsbacka är av kommunerna där avgifterna har ökat mest. Månadskostnaden är 128 kronor högre än den var i undersökningen 2017. Framförallt är det sophämtningen som har blivit dyrare i Kungsbacka – 2018 höjdes renhållningstaxan med 20 procent.

– Kommunala avgifter och taxor utgör en stor del av hyran och det är kostnader som får konsekvenser för mångas privatekonomi, säger Jenny Juthstrand, utredare hos Hyresgästföreningen i västra Sverige i ett pressmeddelande.

ANNONS

I närområdet finns de lägsta avgifterna i Göteborg där den sammanlagda kostnaden landar på 1686 kronor i månaden. På Tjörn, som har bland de högsta avgifterna i landet, är samma siffra 2293 kronor.

– Till viss del kan skillnaderna förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster på grund av kommunens storlek och geografiska förhållanden, säger Jenny Juthstrand.

Elvira Linderot

redaktion@kungsbackaposten.se

Undersökningen

Bakom Nils Holgersson-undersökningen står Bostadsrätterna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. I rapporten ”flyttas” ett bostadshus mellan landets 290 kommuner för att jämföra kostnaderna för sophantering, vatten, avlopp, el och uppvärmning. Jämförelsen avser en lägenhet på cirka 67 kvadratmeter.

Källa: Nils Holgersson-rapporten

ANNONS