Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här finns bästa förskolorna i Kungsbacka – enligt föräldrarna

Föräldrarna i Kungsbacka ger generellt ett gott betyg till förskolorna i kommunen – men vissa får bättre omdömen än andra, det visar den senaste förskoleenkäten.
Kungsbacka-Posten har listat helhetsomdömet för alla kommunens förskolor.

De senaste fem åren har Kungsbackas förskolor ingått i den förskoleenkät som Göteborgsregionen genomför där tusentals vårdnadshavare berättar vad de tycker om sitt barns förskola.

Frågorna rör bland annat hur bra barnet trivs på förskolan och hur kommunikationen med pedagogerna fungerar. Föräldrarna får även ge ett helhetsomdöme genom att ange hur nöjd man är med sitt barns förskola och om man skulle rekommendera den till andra.

Värderingen görs på en skala från 1 till 5 där 5 är bästa betyg.

LÄS MER: Viktigt för barn att börja i förskolan tidigt

Nu är årets resultat sammanställt och i topp ligger två av kommunens föräldrakooperativ, där Kullaviks Montessoriskola Lilla Bärbacken får full pott när föräldrarna får säga sitt. På tredje plats placerar sig kommunala Håkansgården förskola med ett helhetsomdöme på 4,79.

– Det är jätteroligt, vi har väldigt duktig personal och duktiga pedagoger. Jag är jättestolt. De sätter alltid barnen i fokus och är även bra på att bemöta föräldrarna. Det är en omtyckt förskola, säger Anja Hörnlund, rektor på Håkansgården förskola.

LÄS MER: Bästa förskolan ligger i Kullavik – full pott för Lilla Bärbacken

Nöjdare än genomsnittet

Kungsbacka har ung befolkning med många barnfamiljer. Omfattningen av förskola och grundskola är i förhållande till den totala befolkningen större än i många andra kommuner. I årets förskoleenkät har 2 133 vårdnadshavare svarat under perioden 18 januari till 21 februari.

Efter att resultatet sammanställts står det klart att föräldrarna i Kungsbacka är snäppet nöjdare än genomsnittet för hela Göteborgsregionen.

Föräldrakooperativen som toppar listan skiljer sig något från de kommunala förskolorna eftersom de delvis drivs av föräldrarna själva. På kommunala förskolorna ställs inga krav på att föräldrarna bidrar till verksamheten.

LÄS MER: Föräldrarna protesterar mot skolflytten: ”Strider mot lagen”

Pandemin sänkte betyget

Frågorna med högst betyg handlar om att föräldrarna upplever att deras barn trivs på förskolan, känner sig trygga och känner personalen. Sammantaget ges högre snittbetyg i år jämfört med 2020 på alla frågor förutom två.

Färre anser att utvecklingssamtalet ger möjlighet till en god dialog kring barnets trivsel, utveckling och lärande. De känner sig även mindre välkomna att ställa frågor och komma med synpunkter än tidigare.

Maria Andersson, verksamhetschef för förskolan i Kungsbacka, ser ett direkt orsakssamband med pandemin.

– Vi har gjort en analys och ser att pandemin satt käppar i hjulet. Alla utvecklingssamtal har behövt hållas digitalt och hämtning och lämning sker alltid utomhus, det ger inte ro till samtal, säger hon.

LÄS MER: Så trångbodd är ditt barns skola – många är fyllda till max

En fjärdedel ger låga omdömen till barnens utemiljö

Det som sticker ut särskilt i enkäten är att en fjärdedel av alla föräldrar i Kungsbacka upplever att barnets förskola inte har en utemiljö som är inspirerande och inbjudande.

– Just utemiljön är ett stort fokusområde. Vi har flera pågående projekt där vi arbetar för att utveckla de som läromiljöer, säger Maria Andersson.

Hon menar att de på kommunnivå använder sig av enkäten i det kontinuerliga utvecklingsarbetet, och förutom att titta på resultatet i stort ser hon också ett behov av att kommunicera ut vad som görs ännu bättre till föräldrarna.

Anja Hörnlund, rektor på Håkansgården förskola, ser också att ett bra bemötande gentemot föräldrarna är en viktig del i dras arbete.

– Personalen här gör ett riktigt bra jobb, samarbetar och bedriver en bra undervisning. Grundtanken är att alltid att göra det bästa för barnen, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.