Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Här byggs nya bilhallen: ”Händer mycket här framöver”

Kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M) klev upp i grävmaskinen för att ta ett första spadtag till Auto Lounges nya lokaler. Om exakt ett år räknar man med att kunna flytta in i det nya verksamhetsområdet i Frillesås.
– Det är ett fantastiskt läge, med synlighet från E6, säger Auto Lounges VD Christian Skaar.

Byggföretaget Brixlys VD, Markus Brink, tar ordet när det första spadtaget skulle tas i Rya, väster om motorvägen i Frillesås, under måndagen.

Han tackar för ett gott samarbete med kommunen.

– Eftersom vi kunde hoppa över detaljplanen och gå direkt på bygglov så har arbetet gått extremt fort, jämfört med många liknande projekt. Det är väldigt tacksamt att det gick så smidigt.

Bensinstation planeras

Kommunens samhällsbyggnadschef Emma Kjernald förklarar hur det kom sig.

– Vi har redan gjort en förstudie för drivmedelstationen som ska byggas här. Därför kunde man jobba över detaljplanen den här gången.

Bygget anläggs som en förlängning av Rya verksamhetsområde, som också planeras, väster om motorvägen. Enligt Markus Brink har projektet tagits emot väl av boende och företagare på orten.

– Det här är oerhört roligt, ett positivt tillskott för Frillesås. Det händer mycket här framöver, säger han.

Trångt i gamla lokalerna

En bensinstation är alltså på gång, men byggstart ligger troligtvis minst ett år bort. Auto Lounge beräknar däremot kunna flytta in i sina nya lokaler om precis ett år, i juni 2023. Det är en välbehövlig flytt, eftersom företaget är trångbodda på Inlag.

– Vi flyttade in 2011 kändes det väldigt stort, och vi undrade hur vi skulle kunna fylla lokalen. Men nu är det mycket trångt och vi har letat efter tomt länge, säger Christian Skaar.

Nära motorvägen är en fördel

Ett alternativ var att köpa mark vid Klovsten, av kommunen, men alternativet i Frillesås gick snabbare och det ångrar inte Christian idag.

– Det är ett fantastiskt läge, med synlighet från E6. Det vanliga är att man köper bilen via nätet, och vi behöver absolut inte ligga mitt i stan. Närheten till motorvägen är viktigare.

Auto Lounge är Skandinaviens största försäljare i bilkoncernen Stellantis, som omfattar Fiat, Jeep, Alfa Romeo, Peugeot, Opel och Abarth. I dag säljer Christian Skaar och hans kolleger i Kungsbacka ungefär 4 000 bilar om året, och det kan bli fler när utrymmet växer.

– Vi kommer ha ungefär 1 500 kvadratmeter bilhall här, säger han.

Gamla tomten ska bli bostadskvarter

För marken där Auto Lounge nuvarande lokal ligger finns också storslagna planer. Den ingår i det planprogram som kallas sydöstra centrum, där runt 1 000 bostäder ska byggas. Företagslokalen ska alltså rivas.

– Den ska bort så småningom, men vi har förlängt kontraktet och fortsätter där ett tag till. I minst tre år kommer vi säkert kunna vara kvar i Kungsbacka också, säger Christian Skaar.

LÄS OCKSÅ: Ta en smygtitt in i Kungsbackas största äldreboende

LÄS OCKSÅ: Här är Kungsbackas inflytelserika personer under året som gått

LÄS OCKSÅ: Kungsbackas nya stadsdel kan få 20 000 invånare: ”Måste bygga mycket”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.