Här brädar de varandra

Att solen skiner utanför fönstret stoppar inte medlemmarna i Kungsbacka Brädspel. Varje vecka, året runt, träffas de i Elektronens lokal och spelar mot varandra.
– Om julafton inträffar en tisdag så ställer vi in. Men annars ses vi varje vecka, säger Jakob Lundberg.

ANNONS
|

På borden i fritidslokalen ligger spel, konsoler och kortlekar och killar i olika åldrar sitter i fåtöljer och spelar och pratar. Den officiella mötestiden är mellan 16 och 21 på kvällen, men deltagarna droppar in när de kommer från jobbet. Några äter hämtmat, men lokalens kök möjliggör matlagning. Föreningen startades för ungefär tio år sedan, och Jakob Lundberg gick med när han var 13. Idag är han 20 år och ordförande. När den gamla styrelsen avgick på grund av tidsbrist var det självklart för de yngre medlemmarna att ta över och driva klubben vidare.  

– Det bästa är att träffa folk med samma intressen. Förra veckan var jag på NärCon i Linköping, för tredje året, och där har jag till exempel fått norska vänner som jag träffar varje år, säger Jakob.

ANNONS

Andreas Sund besökte konventet för första gången i år. Det är landets största cosplay-festival, där 12000 personer träffas under fyra dagar och spelar brädspel, lajv, cosplay och annat.

– Jag tycker om brädspel, för där kan man kommunicera och öppna upp sig, säger Andreas, medan han plockar upp en hamburgare ur sin medhavda påse.

Några har redan börjat spela, men när resten av gänget ätit upp börjar diskussionen kring vad som ska spelas ikväll. Alla gillar inte samma, så det brukar bildas smågrupper.

– Nu spelar många ”Magic: the Gathering”, men jag ska inte göra det idag. Antingen tittar jag på, eller så spelar jag något annat. Jag tröttnade på det när det blev för mycket att hålla reda på, säger Andreas Sund.

Hur många regler kan man ha i huvudet?

– För många. Jag kan så mycket regler så jag glömmer av vad jag lärt mig i skolan, säger Jakob Lundberg.

Mia Sandblom

redaktion@kungsbackaposten.se

Kungsbacka Brädspel

- Bildades för ungefär tio år sedan och har 10-15 medlemmar.

- Träffarna sker på Elektronen, varje tisdag mellan kl 16 och 21.

- Som medlem ska du ha fyllt 13 år, och det finns ingen övre åldersgräns.

- Föreningen arrangerar event, exempelvis under Halloween, då man träffas och spelar skräckspel.

ANNONS

- Ibland träffar man brädspelsklubben i Varberg för gemensamma aktiviteter.

ANNONS