Onsalavägen är en av de mest  drabbade vägarna när det gäller viltolyckor. Foto: Arkivbild
Onsalavägen är en av de mest drabbade vägarna när det gäller viltolyckor. Foto: Arkivbild Bild: Elvira Linderot

Här är störst risk för viltolyckor

Viltolyckorna ökar i hela landet och den här tiden på året är risken att drabbas som störst. Några vägar är extra utsatta.

ANNONS
|

Hösten är den tid på året då det sker flest viltolyckor. Totalt skedde 61 300 viltolyckor förra året, och nu har det skett över 43 000 olyckor på vägarna så här långt under 2018.

– Åter igen ser det tyvärr ut att bli ett rekordår, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.

Försäkringsbolaget har räknat fram vilka län som har flest viltolyckor i förhållande till antalet registrerade personbilar. På den listan hamnar Halland på plats 14 av landets 21 län.

Olyckorna ökar

Även om det finns län och kommuner med fler viltolyckor står det klart att olyckorna ökar även här. I Halland rapporterades 2042 viltolyckor under 2017, vilket är fler än de senaste fem åren. I Kungsbacka rapporterades det in 457 olyckor enligt siffror från Nationella viltolycksrådet.

ANNONS

Anledningen till att antalet viltolyckor fortsätter att öka är, enligt försäkringsbolaget If, bland annat att både älg och vildsvinsstammen ökar efter relativt milda vintrar. Samtidigt ökar trafiken på vägarna. Oktober och november är de månader då flest olyckor brukar inträffa.

– Under hösten är djuren mer aktiva och hamnar oftare på vägarna på grund av jakt, svampplockare och brunsttider. Kombinationen med en mörk och nederbördsrik årstid gör vägarna livsfarliga för både djur och människor, säger Johan Granholm.

Mest olycksdrabbade vägarna

Vissa vägar är betydligt mer olycksdrabbade än andra. Om man tittar på alla viltolyckor som skedde under 2017 samt de som skett hittills under 2018 är det 738 stycken i Kungsbacka. Några av vägarna med flest olyckor är Onsalavägen och Valldavägen. Andra olycksdrabbade sträckor är Tostaredsvägen, Gröningevägen, Gällingevägen och Lunnavägen.

Överlägset störst är risken att krocka med ett råddjur, därefter följer vildsvin och älg. Risken att drabbas är störst i gryning och skymning då djuren är ute och rör på sig. När man kör vid skogskanter, vid kalhyggen och där viltstängsel börjar och slutar är det bra att vara extra uppmärksam.

– Läs av omgivningarna, håll uppsikt längst med vägkanterna och anpassa farten. Försök förutse var djur kan dyka upp, säger Johan Granholm.

ANNONS

Elvira Linderot

Gör så här om en viltolycka har inträffat:

• Sätt ut varningstriangeln.

• Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.

• Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.

• Sedan den 1 januari 2010 är du skyldig enligt lag att alltid rapportera en krock med ett vilt djur till polisen. Anmälningsplikten gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

Källa: Nationella viltolycksrådet.

ANNONS