Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här är Kungsbackas bästa äldreboenden – enligt de äldre

Majoriteten av de som bor på Kungsbackas äldreboenden ger ett positivt helhetsomdöme till verksamheten, men vissa boenden får högre betyg än andra.
– Ibland är det enkelt och ibland är det svårt, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen i Kungsbacka kommun.

Varje år genomför Socialstyrelsen en enkätundersökning där de frågar de äldre vad de tycker om det äldreboende de bor på. Frågorna rör bland annat hur de upplever aktiviteterna, inom- och utomhusmiljön, maten, personalen och deras helhetsintryck av äldreboendet.

I Kungsbacka gav majoriteten av de äldre som svarade på enkäten ett positivt helhetsomdöme till sitt boende under 2020, men skillnaderna är stora inom kommunen.

LÄS MER: Anhöriga livrädda för Vardaga: "Beredd att demonstrera med plakat"

På andraplats kommer äldreboendet Vickan med 93 procent positiva helhetsomdömen och på tredjeplats Sandlyckan med 88 procent. Det äldreboende som får högst betyg i undersökningen är äldreboendet i Åsa, där är 95 procent av hyresgästerna som besvarade enkäten uppgav att de trivdes.

De var särskilt nöjda med personalen, som de uppger har ett fint bemötande och som de känner förtroende för. Även utomhusmiljön upplever en stor andel som trivsam.

”Ska få fortsätta vara den man är”

Susanne Törnberg, enhetschef på Åsa äldreboende, tror att hemligheten bakom framgången bland de äldre är medarbetarnas engagemang.

– De ”ser” alla våra hyresgäster och våra närstående. Vi har arbetat med vår egen värdegrund där alla som flyttar in till Åsa ska få fortsätta att vara den man är, säger hon.

Susanne Törnberg är enhetschef på Åsa vård- och omsorgsboende, de har två år i rad legat i topp när de äldre får säga sitt om äldreomsorgen. Bild: Kajsa Sjölander, Arkivbild
Susanne Törnberg är enhetschef på Åsa vård- och omsorgsboende, de har två år i rad legat i topp när de äldre får säga sitt om äldreomsorgen. Bild: Kajsa Sjölander, Arkivbild

De är noga med att fråga de som flyttar in hur de vill ha sin omsorg och hur de närstående ska känna trygghet. Hon poängterar däremot att det viktigt att ta hänsyn till att undersökningen gjordes 2020 och att pandemin har förändrat situationen.

– Vi vill helst inte lägga fokus på det när det är ett gammalt resultat. Nu när vi har haft corona har det varit så speciellt, nu vet vi ju inte vad de äldre tycker och tänker. Vi hoppas så klart på ett lika bra resultat nästa år, säger hon.

Svårt att tolka resultaten

Längst ner på listan över äldreboendena i Kungsbacka hamnar Signeshus 5, från att förra året ha fått upp till 62 procent positiva helhetsomdömen är de för år 2020 nere på 57 procent.

Helene Ljungqvist är verksamhetschef för äldreomsorgen och menar att skillnaderna inom kommunen kan ha flera olika orsaker.

LÄS MER: Stig hittar tillbaka till barndomen på äldreboendet

Hon påpekar också att äldreboendet Signeshus, som fått lägre omdömen, trots allt är populärt och ligger centralt men att det har andra förutsättningar än de som ligger högre upp på listan.

– Det är såklart ett annat boende än kommunens nya ute på Särö. Sen när man tittar på resultatet måste man också fundera på vem som egentligen svarat. I många fall hjälper anhöriga till, säger hon.

Hon menar också att det är problematiskt att utvärdera undersökningen eftersom det kan vara svårt att avgöra varför någon ger ett lägre betyg, exempelvis till maten.

– Signeshus är ju till exempel ett stort boende och alla avdelningar får samma mat men omdömena skiljer sig åt. Ibland är det enkelt och ibland är det svårt, säger hon.

LÄS MER: Glädjebeskedet: Vaccinerade får krama barnbarnen igen

Försöker fånga upp önskemålen

De arbetar därför systematiskt för att förbättra alla delar av verksamheterna, som bemötande, aktiviteter och matsituationen. Vilket är något som Stephanie Edevåg, enhetschef på Signeshus 5 instämmer med.

– Jag träffar de som bor här på husmöte en gång per månad för att fånga in deras önskemål. Vi har kostombud på varje enhet som har tät dialog med köket, dietisten och enhetschefen. På hyresgästmötena frågar jag vad de önskar för aktiviteter, säger hon.

LÄS MER: Liane, 90, slår larm till Leif Mannerström: ”Fångarna hade strejkat”

Eventuella orsaker till varför Signeshus 5 får ett lägre betyg vill Stephanie Edesvåg inte uttala sig om, men menar att de hela tiden arbetar med enkätresultatet ute i verksamheten.

– Vi ser till att ha olika aktiviteter som Signes salong, musikunderhållning och promenadgrupper. Även nu under pandemin har vi fortsatt men det har sett olika ut, säger hon.

Hur de nya omdömena kommer att se ut efter pandemins intåg återstår att se. Socialstyrelsen som genomför enkätundersökningen redovisar nästa resultatomgång först våren 2022.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.