Afrikansk svinpest drabbar främst vildsvin och tamgrisar. Arkivbild.
Afrikansk svinpest drabbar främst vildsvin och tamgrisar. Arkivbild. Bild: Jonatan Gernes

Högre risk för afrikansk svinpest i Halland

En ny rapport visar att risken för afrikansk svinpest är större i Halland än i övriga Sverige. Bidragande faktorer är stor vildsvinspopulation och mycket trafik från länder med pågående virusutbrott.
– Det finns geografiska områden där risken för att smittan introduceras, säger Karl Ståhl, statsepizootolog i ett pressmeddelande.

ANNONS
LocationHalland||

Virussjukdomen drabbar främst tamgrisar och vildsvin. Afrikansk svinpest finns i nuläget inte i Sverige men förekommer i flera närliggande länder såsom Polen, Tyskland, Estland, Lettland och Litauen. I Sverige är det mest sannolikt att viruset kommer från människor, exempelvis genom kött eller charkprodukter från gris.

Men viruset kan även komma ifrån vildsvin som har viruset eller jaktutrustning som använts i länder med pågående utbrott. Exempelvis kan en macka med korv som kastas i naturen eller ett blodigt klädesplagg orsaka ett utbrott av viruset.

LÄS MER:Allmänheten uppmanas avliva asiatiska blåskrabban

̶ Afrikansk svinpest kan dyka upp var som helst i Sverige, men vi kan konstatera att det finns geografiska områden där risken för att smittan introduceras och sprids bland vildsvin är högre än i andra områden. I delar av Skåne, Blekinge, Halland och Sörmland bidrar bland annat kombinationen av trafik från länder med pågående utbrott och en stor vildsvinspopulation till ökad risk, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande.

ANNONS

Enligt en ny rapport från SVA är risken för att afrikansk svinpest når Sverige, större i just Halland, Skåne, Blekinge och Sörmland. De menar att de undersökt var risken för ett utbrott av viruset är störst.

LÄS MER:Ovanligt många viltolyckor senaste dygnet

– Att risken är högre och att konsekvenserna kan bli stora i Halland är naturligt med tanke på vårt läge nära kontinenten, vår stora vildsvinspopulation och att vi har en omfattande grisproduktion. Länsstyrelsen har jobbat med frågan under en längre tid och kommer nu att intensifiera arbetet. Det är samtidigt viktigt att alla tar ett personligt ansvar för att inte lämna matrester så att vildsvin kan komma åt dem, säger länsveterinär Christa von Limburg Stirum på Länsstyrelsen i Hallands län i pressmeddelandet.

Viktigt att rapportera fler fall

I rapporten har man analyserat faktorer som bland annat vildsvinspopulation, närhet till färjelägen, volym på vägtrafik och placering av rastplatser.

LÄS MER:Bilist i krock med vildsvin

I studien menar man på att risken för att sjukdomen ska nå Sverige i nuläget är låg, men att det finns geografiska områden där risken är högre.

Rapportförfattarna anser nu att det är viktigt med informationsinsatser, för att minska risken för att få in virussjukdomen i Sverige. Statens veterinärmedicinska anstalt uppmanar nu den som påträffar döda vildsvin enkelt kan rapportera deras webbplats.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS