Elever som går årskurs tre på barn- och fritidsprogrammet kommer att vikariera på förskolor under vecka 4 och 5.
Elever som går årskurs tre på barn- och fritidsprogrammet kommer att vikariera på förskolor under vecka 4 och 5. Bild: Kajsa Sjölander

Gymnasieelever ska vikariera på förskolor

Flera förskolor i Kungsbacka har fått stänga till följd av personalbrist under veckan. Men nu har kommunen hittat en lösning: Att låta gymnasielever jobba som vikarier.

ANNONS
|

Det är gymnasieeleverna som går årskurs tre på barn- och fritidsprogrammet på Aranäsgymnasiet som kommer hoppa in som vikarier på förskolorna. Detta till följd av stor personalbrist.

Men förutom att täcka upp för den mycket ansträngda bemanningssituationen finns det också en poäng i att ge just dessa elever mer arbetslivserfarenhet, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Frivilliga ställer upp som vikarier – förskolor kan öppna: ”En ljusning”

LÄS MER:Skolan välkomnar lättad karantän: ”Slipper sitta hemma friska”

”Jag ser bara fördelar. Det är precis det här som eleverna utbildas inom och nu får de möjlighet att knyta kontakter och få arbetslivserfarenhet eftersom de snart tar studenten och ska ut i arbetslivet. Dessutom gör de en samhällstjänst och de får såklart lön för det”, säger Azade Hatami, rektor för barn- och fritidsprogrammet på Aranäsgymnasiet, i pressmeddelandet.

ANNONS

Börjar som vikarier redan på måndag

Redan nu på måndag den 24 januari kommer gymnasieeleverna ta plats som extrapersonal. De kommer vara på olika förskolor i kommunen under vecka 4 och 5.

LÄS MER:Kommunen vädjar om extrapersonal: ”Mycket ansträngt läge”

Det är 31 elever som har skrivit upp sig på listan att bli vikarie. Dessa kommer att få den missade skolundervisningen tillgodosedd senare i vår. De som inte vill vikariera kommer få fortsätta med sina studier som vanligt i skolan.

”Det är positivt för eleverna att få extra praktik och för oss som kommun är det ovärderligt stöd att få in så många nya vikarier. Det är en win-win-situation”, säger Jesper Edlind, HR-chef i Kungsbacka kommun, i pressmeddelandet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS