Guldhuset förgyller stadsbilden – Valands finkvarter gör debut

Guldhuset mitt emot Kungsmässan håller redan på att bli en snackis, när stadsdelen Valand fortsätter att växa fram. Att husets arkitektur sticker ut är ingen slump – att bygga så det syns har hela tiden varit planen, enligt byggherren Aranäs.
– Allt i Valand ska vara energirikt, utmanande och kreativt, helst alla tre på en gång, säger Jessica Wikestam, kommunikationschef på bolaget.

ANNONS
|

LÄS MER:Gråa Varlaparkeringen har bytts mot hus i guld

Täckelsen har precis fallit av det senaste tillskottet i kvarteret Valand. Det handlar om hörnkvarteret, från Varlavägen och ner mot Kungsmässans entré. Paradbyggnaden ståtar med en guldglimmande fasad som närmast lyser för den som närmar sig på håll. Fasaden har redan hunnit bli en snackis och att Valand nu växer vidare med en arkitektur i framkant är helt enligt planen, förklarar Jessica Wikestam.

LÄS MER:Byggjätte köper kyrkans äng - bygger 300 bostäder granne med Tölö Tvärled

– Det finns ett helhetstänk kring platsidentiteten, ett slags varumärke för stadsdelen Valand, som vi jobbat länge med, ihop med kommunen. Det arbetet utgår från detaljplanen, som slår fast att Valand ska ha en djärv och utstickande arkitektur, och bli något som inte finns idag i Kungsbacka, säger Jessica Wikestam.

ANNONS
Jessica Wikestam, kommunikationschef på Aranäs.
Jessica Wikestam, kommunikationschef på Aranäs. Bild: Mats H Ljungqvist

Stack ut från början

Jätteprojektet Valand började med ett kombinerat kontors- och parkeringshus med glasfasad i sju olika kulörer, som snabbt blev omtalat. Inte bara för volymen, med 260 platser i tio halvplan är p-huset en av de högsta byggnaderna i innerstaden.

Många menade att arkitekturen stack ut för mycket i ”lilla Kungsbacka” och åsikterna delade invånarna. Andra uppskattade den mäktiga glasfasaden, som blir något av en färgskimrande entré in till stadskärnan.

Och hela utformningen av Valand handlar om att väcka känslor. Det är ett högst medvetet arbete, som präglat i princip allt som gjorts i projektet sedan dag ett, förklarar Jessica Wikestam.

– Allting i Valand ska vara energirikt, utmanande och kreativt, det är ledorden. Två av tre ska vara uppfyllda i allting vi gör, och helst alla tre. Det gäller oavsett om vi tar fram och ritar ett hus eller om vi ska köpa in brevlådor eller lampor, säger Jessica Wikestam.

Finrummet i Kungsbacka

Valand började en gång i världen som ett markbyte mellan Aranäs och kommunen. Efter många turer och förhandlingar slutade allt med att markbytet övergavs och Aranäs köpte fastigheten. Under resans gång fanns många åsikter om hur området skulle utformas, och kvarteret, mitt i centrala staden, kallades ”Kungsbackas finrum”.

LÄS MER:Kungsbacka vinner pris i både fulast och finast byggnad

Kungsbacka-Posten träffar Malin Bergsten, Aranäs projektledare för Valand, på Borgmästaregatan för att titta närmare på den omtalade fasaden. Hon berättar att reaktionerna på guldhuset mest har varit positiva.

ANNONS

– Folk har stannat till och sagt ”oj, vad guldigt” och liknande, så det väcker uppmärksamhet. Jag var faktiskt inne och tittade i Facebook-gruppen om Kungsbacka förr, där någon hade lagt upp en bild på huset. De flesta där verkade gilla det och tyckte det var fint, och det gör mig glad, säger Malin Bergsten.

Malin Bergsten är Aranäs projektledare för Valand.
Malin Bergsten är Aranäs projektledare för Valand. Bild: Mats H Ljungqvist

Guldhusets iögonenfallande fasadval får snart sällskap. Grannhuset in mot området ska få en fasad i rött glaserat tegel, ett materialval som är högst ovanligt i svensk arkitektur.

– Jag har kollat runt, men vad jag hittat så finns det bara ett hus till i hela landet som murats med en sådan fasad, säger Malin Bergsten.

Vilken känsla tror du en besökare i Kungsbacka får av att se den här fasaden?

– Kvarteret heter ju Elegansen och jag vill att de ska bli lite imponerade av vad Kungsbacka kan. I vissa ljus så riktigt glimmar fasaden och fasadplåten och färgen är noga utvald för att hålla. Det kommer att lysa precis lika guldigt om tio eller tjugo år också, säger Malin Bergsten.

LÄS MER:Tre spännande företag etablerar sig i nya kvarteret

”Berlin i Kungsbacka”

I andra ändan av jättetomten, granne med parkeringshuset och med kyrkogården i fonden, växer hyresrätterna i Valands kvarter 7 snabbt upp i höjden. Kvarteret kallas ”Rebellen”, och Jessica Wikestam förklarar varför.

ANNONS

– I Rebellen försöker vi skapa lite känsla av Berlin i Kungsbacka, med betongrena väggar och muralmålningar, en lite mer industriell känsla som man annars sällan ser i fastigheter med hyresrätter. Tanken är att varje kvarter ska ha en egen tydlig profil och att alla kvarteren tillsammans sedan skapar en egen unik stadsdel, säger hon.

Hela projektet Valand budgeteras till omkring två miljarder kronor och ska stå helt klart med sju nya kvarter år 2027. Området har då 13 000 kvadratmeter nya verksamhetslokaler och 320 nya lägenheter, där fler än hälften av dem ska byggas som hyresrätter.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS