Groddenloppet är tillbaka – barnen sprang när polisen kom

Efter två års uppehåll är loppet för de allra yngsta tillbaka. Andraårseleverna på barn- och fritidsprogrammet bjöd in kommunens förskolor till att springa Groddenloppet. Andra aktiviteter erbjöds också.
– Det var ju succé att bjuda hit polisen, säger Matilda Saether, en av arrangörerna.

ANNONS
|

Utöver den lilla rundan som förskolebarnen sprang på gräsplanen vid Åsa idrottshall, så hade gymnasieeleverna arrangerat olika stationer. Laminerade, pedagogiska plastskyltar beskrev med text och bild de olika aktiviteterna. Lekar, ansiktsmålning och så dundersuccén: träffa polisen.

Tutande sirener skrämmer inga barn

Poliserna blev lite sena, men när de rullade in på parkeringen släppte barnen det de hade för händerna och sprang – rakt mot polisbilen.

Alla ville titta när polisbilen blinkade, och barnen fick både se och höra bilens finesser.

Cirka 200 barn var anmälda till Groddenloppet i Åsa under torsdagen. På tisdag nästa vecka kommer ungefär 250 barn springa samma lopp på Inlag i Kungsbacka. Även då är det barn- och fritidseleverna på Aranäsgymnasiet som arrangerar.

ANNONS

Grodden startade 1994

Birgitta Brohlin är lärare för eleverna och berättar att de har jobbat hårt med att bjuda in förskolor, hyra idrottsplaner, skaffa sponsorer och göra scheman med mera.

– Kursen heter ”pedagogiskt ledarskap” och de har ägnat mina lektioner och några till åt att anordna Groddenloppet, säger hon.

Redan när Birgitta började som lärare på Aranäsgymnasiet för 19 år sedan arrangerade eleverna loppet. Grodden startade redan 1994, då i kommunens regi. Namnet syftar både på att barnen växer och att grödorna gror nu på våren då loppet traditionellt anordnas.

Har man ingen legitimation så kan man med hjälp av fingrarna uppge sin ålder för polisen.
Har man ingen legitimation så kan man med hjälp av fingrarna uppge sin ålder för polisen. Bild: Mia Sandblom

Pandemin har försvårat

De senaste två åren har arrangemanget varit inställt på grund av corona. Elenor Viberg som också är lärare på barn- och fritidsprogrammet säger att det varit en utmaning att bedriva undervisning under pandemin.

– Det är inte samma sak att öva på varandra som att öva på barn. APL (arbetsplatsförlagt lärande) är så viktigt för våra elever. Lika väl som att blivande frisörer behöver öva på att klippa behöver dessa ungdomar vara ute bland barn, säger Elenor.

Lärorikt att vikariera

Därför förde den tillfälliga krisen inom barnomsorgen i vintras med sig något gott. När omikronvarianten lamslog hela Halland i början av året så fick de blivande barnskötarna hoppa in som vikarier på kommunens förskolor.

ANNONS

– Det var en jättebra övning för eleverna. Det var ju kaos, men det var väldigt lärorikt. Det är Grodden också, eleverna lär sig otroligt mycket av det här, säger Birgitta Brohlin.

”Så mycket glada barn”

Gymnasieeleverna Wilma Truedsson och Matilda Saether pustar ut efter loppet, i väntan på att klasskamraterna ska börja servera korv. De är nöjda med dagen.

– Det var mycket planering innan och lite svårt att få tag på sponsorer, men det var jätteroligt. Och så mycket glada barn, säger Matilda Saether.

– Vi är glada att så många ville vara med och springa, och så kul att polisen kunde ställa upp, säger Wilma Truedsson.

LÄS MER:Studenter laddar för utspring – utan restriktioner: ”Folk är taggade”

LÄS MER:Här finns kommunens bästa förskolor – enligt föräldrarna

LÄS MER:Gottskärseleverna bäst i Sverige på att jobba

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS