Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grisarna på bilden har ingenting med händelsen att göra. Arkivbild. Bild: Bengt Kjellin
Grisarna på bilden har ingenting med händelsen att göra. Arkivbild. Bild: Bengt Kjellin

Grisar levde i sin egen avföring – nu måste bonden agera

Grisar på en gård i Kungsbacka kommun har bott i blöta och smutsiga boxar, utan tillräckligt med ljus. Det upptäckte länsstyrelsen vid en kontroll. Bonden fick två dagar på sig att förbättra levnadsvillkoren för djuren.

LÄS MER: Stor efterfrågan på hunddagis-platser

Kontrollen som länsstyrelsen gjorde under sommaren var en uppföljning på en tidigare undersökning, som visade på djurskyddsbrister på gården. Men inte heller nu uppfylldes kraven. Istället visade det sig att flera boxar var blöta av urin och fyllda med intorkad gödsel. För att hålla god hygien i ett stall där djur vistas krävs regelbunden utgödsling, men så tycks inte ha skett på den aktuella gården. I flera delar av grisarnas utrymme uppmättes ammoniakhalter över gränsvärdet, vilket tyder på dålig ventilation och otillräcklig städning. Ammoniak påverkar både djur och människors luftvägar och skadar slemhinnorna.

LÄS MER: Ta hand om naturen i Halland – så kan vi ha allemansrätten kvar

Grisar mår dåligt i mörker

Dessutom var det skum belysning inne hos grisarna på gården i Kungsbacka kommun. Länsstyrelsen skriver i sitt föreläggande att kravet på en ljusintensitet på 40 lux under minst åtta timmar per dygn inte uppfyllts och att endast dagsljus inte är tillräckligt för alla belysa hela utrymmet där djuren bor. Det gör att grisarna har svårt att upprätthålla en normal dygnsrytm.

LÄS MER: Se när korna släpps på grönbete på Svesgård

Påtaglig risk för onödigt lidande

Djurägaren fick bara två dagar på sig att åtgärda de mest akuta bristerna. Länsstyrelsen kräver att samtliga grisar omedelbart ska få tillgång till en torr och ren liggplats och att belysning ska komplettera dagsljuset. På två veckor ska dessutom ammoniakhalterna ner under gränsvärdet. Man skriver att dessa brister är såpass allvarliga att beslutet bör gälla omedelbart, även om det överklagas. Detta för att risken för onödigt lidande för djuren är påtaglig om åtgärderna dröjer.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.