Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bevisningen räckte inte för att få de tre männen dömda för inbrott. Istället döms de för häleri. Bild: Lasse Edwartz
Bevisningen räckte inte för att få de tre männen dömda för inbrott. Istället döms de för häleri. Bild: Lasse Edwartz

Greps med 187 stulna föremål – frias från inbrotten

Tjuvar slog till mot nio bostäder i Kungsbacka. Allt stöldgods återfanns i en skåpbil som polisen stannade. Men tingsrätten friar de tre åtalade männen från inbrotten. Domstolen anser att åklagaren inte lyckats binda trion.

Det var i slutet av november och början av december förra året som sammanlagt nio hushåll i Kungsbacka och Onsala hade påhälsning. En skåpbil sågs i samband med ett av inbrotten.

Polisen i Halland fick in ett tips om trion och satte span på dem. När männen dök upp i en vit skåpbil utanför Falkenberg den 8 december ifjol, blev de märkbart nervösa.

LÄS MER: Polis på plats efter dubbla hot mot Kollaskolan i Kungsbacka

Bak i bilen hade männen sammanlagt 187 stulna föremål. Flera av dem kunde härledas till inbrotten i Kungsbacka, men även till andra i andra delar av Halland.

De tre männen åtalades för inbrotten, men när domen nu föll så frias de för samtliga dessa brott.

Männen har haft olika förklaringar till hur de fått fatt i stöldgodset. Vissa saker, som en cykel, har de köpt kontant utan kvitton. Några prylar har de hittat slängda i ett dike.

LÄS MER: Greps när han försökte köpa sex av prostituerad: ”Är idioti”

Vid ett av inbrotten, i Onsala, filmades gärningsmännen av en övervakningskamera. Där kunde man se att exempelvis en av männen hade skor med turkosa detaljer, någon bar en grå jacka och en av dem en blå. Liknande kläder hittades i männens hyrda stuga.

Besvärande, anser tingsrätten, men inte tillräckligt för att knyta trion till inbrotten.

Männen på övervakningsfilmen ansågs även likna den åtalade trion till kroppshydda och sättet att gå på. Men tingsrätten anser att det har ett lågt bevisvärde.

LÄS MER: Mamma misstänks ha fört bort sitt barn – häktades

I samband med ett annat inbrott i Kungsbacka, kopplades en av de åtalades telefon upp alldeles i närheten. Indicier som talar för att de åtalade kan vara skyldiga, men tingsrätten anser att den tekniska bevisningen inte är tillräcklig.

De tre männen, som är mellan 24 och 27 år, döms istället för häleribrott. Straffvärdet är åtta månaders fängelse, men ingen av männen är tidigare dömd varken i Sverige eller utomlands. Samtliga får villkorliga domar. De har suttit häktade i tre månader i samband med utredningen fram till rättegången.