Gin från Fjärås internationellt prisad – tre gånger om

Företaget startades för lite drygt ett år sedan. Nu har Fjäre gin vunnit trippla priser i en prestigefylld tävling.
– Det kan bli så att vi måste anställa, säger Michael Zachrisson. Snart släpps ytterligare en variant på gin.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det riktiga namnet på destilleriet är Fieruaas distillery AB och startade vid årsskiftet 2019-2020.

Kungsbacka-Posten var på besök i juni förra året. Då skulle företagets första gin ut i butikerna i närområdet. Fjäre rare gin har fått ett utmärkt mottagande och har sålt bra.

– Vi är väldigt tacksamma mot alla Kungsbackabor och andra som har omfamnat vår produkt. Den har sålt väldigt bra, säger Michael Zachrisson.

Han tillägger dessutom:

– Vår rare gin har varit lite av en vattendelare. Den har en del fänkål i sig. En del tycker att lakrits-smaken tar överhanden medan andra älskar den. Men man kan alltid ta lite mindre sprit och balansera det bättre.

LÄS MER:Gin som görs i farosonen

Fjäre har även släppt en oak-gin och snart kommer kronan i juvelen, Fjäre dry gin.

– Det var den vi skulle ha släppt från början. Den är mer klassisk i sin smak. Den har mer citron och enbär i sig. Dessutom har den en liten touch av anis i sig, men långt, långt bort. Det är lite av vårt signum, att ha lite mjukare smaker. Lite peppar i sig. Det är en väldigt smakrik gin, säger Michael Zachrisson, som har arbetat inom spritbranschen i hela sitt liv.

Prisades i internationell tävling

Dry ginen har en lite lägre alkoholstyrka och i en sådan får man inte tillsätta socker.

– För att få kalla den en London dry gin, måste du ha destillerat fram alla smaker tillsammans. Du får inte hålla på och blanda och mixtra efteråt. Kryddorna får ligga i spriten och dra. Sedan ska allt göras i en och samma process.

Nyligen var Fjäre gin med i sin första internationella tävling, London Spirits Competition.

– Producenter från hela världen skickade in sina spritsorter. Poängen baseras sedan på kvalitet på spriten, prisvärdhet och förpackningens utseende, säger Michael Zachrisson.

I juryn sitter inköpare, producenter, bartenders och branschmänniskor. Själva avsmakningen sker i blindo. Fjäre dry gin belönades rikligt: silver för samtliga tre sorter, dry gin, rare gin och oak gin. Inte illa för ett företag som producerar varorna i en ombyggd lada i de västra delarna av Fjärås.

– Jag tror vår gin var den som fick högst poäng i förhållande till priset. Det var väldigt många stora och fina producenter med. Flera gin-tillverkare fick inget pris alls, vilket gör våra silverplaketter lite tyngre.

Dessa framgångar var inget ni hade räknat med?

– Nej, absolut inte. London dry gin var bara tre poäng från guld när det gäller kvaliteten. Det kändes lite snopet att vara så otroligt nära. Men detta var vår första internationella tävling och att vara så långt framme efter bara ett år känns fantastiskt. Vi är otroligt stolta. Nu är det en tävling till, också i London, i maj och där gäller det bara smaker.

Michael Zachrisson är själv i spritfabriken i Fjärås denna eftermiddag. Annars har han fortfarande sonen Jacob till sin hjälp. Destilleriet har även utökats med Michaels dotter, Linn.

– Det är intressant att se var vår svenska gin står sig. Vår är lite annorlunda. De flesta gin som är ute på marknaden nu är väldigt blommiga i sin smak. Vi har valt att gå åt det svenska hållet som man kan känna i svensk akvavit, säger Michael Zachrisson.

Fjäre rare gin släpptes till Systembolagen runt om Kungsbacka. Dry ginen kommer att vara rikstäckande och nå ut till 172 Systembolag. Den kommer att släppas i juni.

– Vi är otroligt peppade. Det är många tusen liter som ska buteljeras och förpackas. Jag har haft några kompisar som varit med och hjälpt till.

Blir lokalerna för små?

– Jag vet inte. Jag köpte två nya kolonnbrännare nu. Det gör att vi kan tillverka ända upp till 96 procents råsprit, så vi kan göra allt.

Hur mycket mäktar ni med?

– Med den utrustning vi har idag, kan vi göra 150 000 liter. Vi har redan nu haft kontakter med Hong-Kong som har önskemål. Om vi blir intressanta på exportmarknaden måste vi titta över detta. Men nu är det fokus på Sverige. Efter det får vi se, men det är bara positiva problem, säger Michael Zachrisson.

Han ser en risk i att expandera för mycket, men kommer att ta allt eftersom förfrågningarna kommer.

Michael Zachrisson tar en kort paus i arbetet med att framställa gin. Företaget har också släppt en akvavit och har planer på ytterligare sorter.
Michael Zachrisson tar en kort paus i arbetet med att framställa gin. Företaget har också släppt en akvavit och har planer på ytterligare sorter. Bild: Tobias Sandblom

– Vi är ett hantverksbryggeri, men om det skulle bli en internationell lansering, så krävs mer folk. Exportmarknaden är otroligt tuff. Men om vi når den, så måste vi anställa.

Men om ni når Hong-Kong eller andra marknader får ni ta bort prickarna i Fjäre dry gin?

– Hehe. De missade faktiskt prickarna i London, men jag hoppas det sätter sig om vi fortsätter nå framgång, säger Michael Zachrisson.

ANNONS