Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En stor polisinsats genomfördes efter en våldtäkt i Kungsbackaskogen den 10 september. Insatsen ska ha lett till intressanta fynd, enligt polisens utredningsjour. Bild: Mia Sandblom
En stor polisinsats genomfördes efter en våldtäkt i Kungsbackaskogen den 10 september. Insatsen ska ha lett till intressanta fynd, enligt polisens utredningsjour. Bild: Mia Sandblom

Fyra våldtäkter på knappt två månader i Kungsbacka – det här vet vi

Inom loppet av några veckor har fyra våldtäkter anmälts i Kungsbacka. Tre av de misstänkta gärningsmännen är släppta på fri fot och två av offren är under 18 år. Det här vet vi om händelserna.

Mellan den 28 augusti och 10 oktober har fyra våldtäkter anmälts i Kungsbacka. Händelserna har inte med varandra att göra, enligt polisens gruppchef för våld i nära relation.

– Det är helt separata händelser som inte har med varandra att göra, säger Emma Ramstedt.

Antalet anmälningar är inte fler än vanligt, berättar hon. I tre av fallen är de misstänkta gärningsmännen i 20- eller 25-årsåldern.

– Det finns inga generella slutsatser jag kan dra utifrån de här fallen på så lokal nivå. Men det finns ingen anledning att vara orolig för en ny trend. Inte utifrån vad jag kan bedöma hittills, säger Emma Ramstedt.

Tre av fyra misstänkta gärningsmän har släppts på fri fot bara efter ett par dagar efter våldtäkterna.

– Det handlar om att det inte finns häktningsskäl. Det kan bero på flera saker. Man tittar på vad det finns för risk att påverka utredningen, återfallande i brottslighet eller något annat sätt att dra sig undan. I de här fallen har man uppenbarligen gjort bedömningen att det inte finns en risk, säger Emma Ramstedt.

• 28 augusti – våldtäkt inomhus i centrala Kungsbacka

Under lördagen den 28 augusti kom det till polisens kännedom att en man i 50-årsåldern ska ha våldtagit en kvinna i 30-årsåldern i Kungsbacka.

Mannen greps samma dag, men släpptes senare på fri fot. Parterna ska vara bekanta med varandra och våldtäkten ska ha skett inomhus. Men polisen är förtegen om händelsen.

– Det är ett känsligt ärende och jag vill inte säga så mycket om det. Men det är ingen överfallsvåldtäkt. Vi jobbar fortfarande med utredningen, berättar Emma Ramstedt, gruppchef för polisens enhet för brott i nära relation.

LÄS MER: Misstänkt våldtäkt i Kungsbacka – en gripen

• 10 september – misstänkt våldtäktsman gav sig på flicka under fest i Kungsbackaskogen

Under en fest i Kungsbackaskogen tidigare i höst ska en man i 25-årsåldern våldtagit en flicka i 15-årsåldern. Offret och förövaren ska sedan tidigare vara bekanta med varandra.

Efter att flickan anmält händelsen genomfördes en stor polisinsats i Kungsbackaskogen där de sökte med hundar efter bevis. Enligt polisens utredningsjour ledde insatsen till ”intressanta fynd”.

LÄS MER: Polisinsats i Kungsbackaskogen

Polisen jagade mannen och kunde slutligen gripa honom. Han har sedan den 12 september suttit häktad misstänkt för våldtäkten – mot sitt nekande.

– Han erkänner att det har förekommit samlag, men han hävdar att det inte var brottsligt, säger mannens advokat Jihad Omeirat.

LÄS MER: Våldtäktsmisstänkt vill försättas på fri fot – överklagar häktning

LÄS MER: Mannens bevis: filmer som visar på bra stämning

• 25 september – våldtäkt inomhus där parterna hade tillfällig bekantskap

Under natten till den 25 september anmäldes hela tre våldtäkter som ska ha skett runt om i Halland. En av dessa inträffade i Kungsbacka. En flicka i övre tonåren ska ha blivit utsatt för en våldtäkt av en man i 20-årsåldern på en adress någonstans i kommunen.

En ung man anhölls misstänkt för våldtäkten, men släpptes senare på fri fot. Enligt polisen ska det funnits en tillfällig bekantskap mellan parterna.

– Han är fortfarande misstänkt och vi jobbar med förundersökningen, säger Emma Ramstedt.

Den misstänkte nekar till brott.

LÄS MER: Misstänkt våldtäkt i Kungsbacka – en anhållen

• 10 oktober – våldtäkt inomhus där gärningsmannen togs på plats

Tidigt på söndagsmorgonen den 10 oktober anmälde en kvinna i 20-årsåldern att hon blivit utsatt för en våldtäkt i Kungsbacka. Polisen kunde gripa en man i samma ålder på plats där våldtäkten ska ha inträffat.

– Han togs på plats omedelbart, sa polisens jourhavande förundersökningsledare på söndagsförmiddagen.

Mannen är nu släppt på fri fot men fortfarande misstänkt.

– Brottsdatum är den 10 oktober och han är nu försatt på fri fot men vi jobbar vidare med förundersökningen, säger Emma Ramstedt.

LÄS MER: Misstänkt för våldtäkt släpps på fri fot

LÄS MER: Våldtäkt i Kungsbacka – man gripen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.