Fyra populära badplatser underkänns: bajsbakterier i vattnet

Lerkil, Hanhals holme, Sörvik och Gårda brygga södra får det sämsta badbetyget inför 2022. Vattnet hade mycket höga halter av bajsbakterier sist det mättes.
– Vi kommer sätta upp skyltar att vi avråder från bad, framför allt när det har regnat, säger Annelie Lindgren, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Varje år görs nya klassningar på vattenkvaliteten på några av kommunens badplatser, något som Norra Halland tidigare har skrivit om.

Förra året fick Kungsbackas badplatser, 14 av 16 utmärkt kvalitet. Inför årets badsäsong ser det inte lika ljust ut. Fyra stycken får underkänt.

– Klassningen görs varje år och är en sammanvägning av fyra års provtagningsresultat. Flera badplatser får den sämsta klassningen på grund av mycket höga bakteriehalter den senaste provtagningen i augusti. Då blir det en stor förändring i klassningen, säger Annelie Lindgren, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen.

Avråder från bad

Det är i Lerkil, Hanhals holme, Sörvik (Vita sand) och Gårda bryggas södra strand som höga halter av bajsbakterierna e-coli och intestinala enterokocker, som båda finns i tarmarna på människor och djur. Har man otur kan man insjukna i magsjuka om man skulle få i sig vattnet.

ANNONS

– Inför badsäsongen kommer vi sätta upp skyltar med avrådan från bad på de här platserna. Det är framför allt när det har regnat för då sköljs bakterierna ut i havet, säger Annelie Lindgren.

”Håller på att utreda det nu”

Den 7:e juni ska bajsbakterierna kollas igen. Trots att fyra av kommunens badplatser fått underkänt kommer man inte mäta vattenkvalitén tidigare än så. Men vad de höga halterna vid förra provtagningen beror på är svårt att säga.

– Vi håller på att utreda det nu, men det är inte säkert att det går att få reda på. Men det kan till exempelvis vara kraftigt regn som sköljt ut dagvatten, avlopp, från jordbruk, hundbajs, säger Annelie Lindgren och fortsätter:

– Bakterierna finns hos människor och djur och i början på förra sommaren var det inte höga bakteriehalter. Vi försöker undersöka vad som orsakat det så vi kan förhindra att det händer igen.

LÄS MER:Hus i Kungsbacka totalförstört: ”Brann rejält”

LÄS MER:Markägaren kräver att kommunen löser in gräsplätt – får nej: ”Handlar om principer”

LÄS MER:Jim hittade Kjell-Åkes ringar efter 30 år på havets botten: ”Fantastiskt”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS