Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fylla och stök bakom Södras stängning: ”Vi hade inget annat val”

Restaurang Södra med nattklubben Phase har fått två tidigare varningar av kommunens tillståndsenhet. När polisen till slut skrev ett PM till kommunen om överservering, bråk och dålig koll på gästerna, drogs serveringstillståndet tillbaka.
– Så allvarligt att vi inte hade något annat val, säger Peter Söderberg (M), ordförande i nämnden för miljö och hälsa och ansvarig för serveringstillstånden.

Restaurang Södra på Västergatan driver nattklubben Phase, ett populärt vattenhål och en av innerstadens få klubbscener. I helgen meddelade krogen via sin facebook-sida att de håller stängt, efter att myndigheterna dragit in serveringstillståndet. ”Det som inte fick hända har hänt. Efter ett års väntan hade vi en magisk helg”, skriver restaurangen om den första öppethelgen med lättade restriktioner. ”Tyvärr tyckte Kungsbacka kommun att vi hade för kul, som beslutade att dra tillbaka nattklubbens alkoholtillstånd.”, fortsätter informationen, som också meddelar att det indragna tillståndet kommer att överklagas.

LÄS MER: Från containerkök till restaurangkedja på fyra år

Kritik i PM

Men kommunens alkoholtillsyn har en annan bild av vad som hänt.

Katarina Öryd är chef på miljöförvaltningen, som hanterar serveringstillstånden för krogarna. Hon uppger att beslutet att dra in tillståndet till stora delar vilar på ett polis-PM.

– Polisen var kallade till krogen och enligt vad de skriver till oss så var det både stökigt och bråkigt, med överservering, för hög berusningsgrad och dålig id-kontroll av vem serverades alkohol. Lagen lägger ett väldigt långtgående ansvar på krögare i de här lägena, när det gäller ordning och nykterhet, och då valde vi att agera genom att dra in tillståndet, säger hon.

LÄS MER: Krögare välkomnar lättnaderna: ”Varje dag är ett steg framåt”

Katarina Öryd tillägger att krogen vid två tidigare tillfällen varnats, efter liknande kritik när det gäller ordning och nykterhet.

Tvekade inte

Peter Söderberg (M), ordförande i nämnden för miljö och hälsa, är politiskt ansvarig för serveringstillstånden. Han tvekar inte om att åtgärden var riktig.

– Detta var ingen enskild händelse, de har två tidigare varningar, så det fanns inget skäl att inte agera. Framför allt inte när polisen skriver till oss och konstaterar att det varit extremt stökigt och kraftig överservering. Reglerna är till för att följas, säger Söderberg.

Krögaren själv avböjer att kommentera det indragna tillståndet och hänvisar till sitt juridiska ombud Bo Gardesköld.

Han förklarar att beslutet att dra in serveringstillståndet redan är överklagat.

LÄS MER: Ölföretagets plan: Öppna bryggeri och restaurang i centrala Kungsbacka

– Krogen har ju föga förvånande en helt motsatt inställning och menar att det handlar om ett enda besök, under kort tid, av en ensam polisman, som sedan skriver en för min huvudman synnerligen allvarlig rapport. Min huvudmans inställning är att det handlar om en polisrapport som redan från början tycks bestämt sig för att stänga krogen, förklarar Bo Gardesköld.

Enligt kommunen har krögaren redan fått två tidigare varningar. Är det inte rimligt att någon gång är det nog?

– Vad jag förstår har krögaren tidigare fått en erinran, när det bara fanns en ordningsvakt på plats en lugn kväll, och det är en lindrig åtgärd. Och den tidigare varningen handlar inte alls om ordningsfrågor, den handlade om att min huvudman var efter med skatteinbetalningar. Det gör honom knappast unik under det här pandemiåret. Det här äventyrar hela krogens fortsatta existens, och vi kommer bestrida det här indragna tillståndet i förvaltningsrätten, säger Bo Gardesköld.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.