Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Moberg är aktiv i nätverket Funkisföräldrar i Kungsbacka, som är kritiska till kommunens sätt att tolka LSS-lagen. Bild: Mats H Ljungqvist
Malin Moberg är aktiv i nätverket Funkisföräldrar i Kungsbacka, som är kritiska till kommunens sätt att tolka LSS-lagen. Bild: Mats H Ljungqvist

Funkisföräldrar till attack mot LSS-politiken: ”En katastrof”

Nätverket Funkisföräldrar har gått igenom kommunens riktlinjer för vem som får plats på gruppbostad eller inte. Nu går de till attack mot Kungsbackas tolkningar av LSS-lagen.
– En katastrof. Det känns som att kommunen väljer ut rättsfall som gör det lättare för dem att säga nej, säger nätverkets talesperson Malin Moberg.

Som Kungsbacka-Posten berättat tidigare så råder en enorm förtroendeklyfta mellan kommunens funkisföräldrar och de politiker som fattar besluten. Framför allt handlar det om hur LSS-reglerna tillämpas, den lagstiftning som ska ge funktionshindrade stöd och möjlighet att leva som alla andra.

Nu har nätverket Funkisföräldrar gått igenom kommunens riktlinjer för vem eller vilka som ska beviljas plats på korttidsboende eller rätt till gruppbostad.

Och det är en minst sagt svidande kritik som riktas mot dokumentet som klubbades politiskt så sent som mars. Enligt nätverket Funkisföräldrar, som granskat kommunens tolkningar av rättspraxis, så handlar det om rättsfall som varken är vägledande eller prejudicerande.

– En katastrof. Det känns som att kommunen väljer att luta sig mot rättsfall som gynnar dem och som gör det lättare för dem att avslå så många ansökningar som möjligt. Eller så är kompetensen helt enkelt inte större än så, säger Malin Moberg.

Lättare säga nej

Flera funkisföräldrar har på senare tid vittnat om att kontakterna med både tjänstemän och politiker har ebbat ut. Föräldrarna menar att det har göra med det stora sparbeting, 50 miljoner, som politikerna brottas med. En ny, och tuffare tolkning av LSS-lagen betyder att man kan säga nej till dyra investeringar i gruppbostäder, eller platser på korttidshem.

Nätverket har flera exempel bland sina medlemmar på att unga funktionshindrade i Kungsbacka numera nekas gruppbostad. I stället har de hänvisats till att söka en vanlig lägenhet och med hemtjänst som enda stöd från kommunen.

– Det har varit för många avslag på ansökningar om gruppbostad. I stället erbjuds våra ungdomar någon konstig lägenhetskö när de fyller 18, men ingen av de här kommer att få något erbjudande. Och skulle de få det så har de inte råd, den här gruppen har ingen ekonomisk möjlighet att klara en vanlig hyra, de är i behov av insatser och stöd hela livet, säger Malin Moberg.

Ska besvaras

Moderaten Kalle Påsse Sundvall är ordförande i nämnden för individ och familjeomsorg och politiskt ansvarig för besluten inom LSS-området. Han vill avvakta med att kommentera föräldrakritiken tills ärendet behandlats politiskt och utretts av tjänstemännen.

Lotta Nord, tillförordnad förvaltningschef på Individ och Familjeomsorgen, uppger att de precis fått in funkisföräldrarnas granskning av LSS-besluten.

– Vi har tillsatt en grupp som ska titta på detta och svara på deras skrivelse. Självklart ska vi också titta på om det finns möjligheter att förbättra oss, men de här riktlinjerna har verksamheten inte tagit fram på egen hand, det har gjorts tillsammans med jurister och med vår socialt ansvariga samordnare, säger hon.

Hur ser du på förtroendekrisen mellan föräldrarna och er tjänstemän?

– Det är så klart problematiskt när det blir så här. Vi försöker gå dem till mötes, så gott vi kan. Detta är troligtvis en konsekvens av den ekonomiska resa förvaltningen gjort de senaste åren och de förändringar som varit nödvändiga att göra för att få en budget i balans, säger Lotta Nord.

Kommunstyrelsens ordförande, Lisa Andersson (M), var så sent som förra veckan på möte med nätverket Funkisföräldrar. Hon vill inte kommentera deras kritik i detalj, men uppger att hon ”förutsätter att Kungsbacka följer lagen” när det gäller LSS-beslut.

– Men det är viktigt att det finns en fungerande dialog med den här gruppen föräldrar och att att vi lyssnar på vad de säger. Och det behöver vara en dialog som upplevs bra från båda håll, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Albin nekas gruppbostad - anses klara sig med hemtjänst

LÄS OCKSÅ: Funkisföräldrar ställde politiker mot väggen: ”Vill visa konsekvenserna”

LÄS OCKSÅ: Frustration i bostadsfrågan bland funkisföräldrar: ”Stort behov”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.