Frustration i bostadsfrågan bland funkisföräldrar: ”Stort behov”

Att få ett eget boende i gruppbostad för den som lever med funktionshinder har blivit svårare i Kungsbacka. Nu rasar föräldrar till barn med funktionshinder över att bli hänvisade till den vanliga bostadskön.
– Våra barn behöver boende där man inte blir socialt isolerad, säger Malin O Moberg från Funkisföräldragruppen.

ANNONS
|

På senare tid har allt fler föräldrar till unga vuxna med funktionshinder fått avslag på sin ansökan till boende med särskild service. Dessutom med hänvisning till att man får ställa sig i den vanliga bostadskön, vilket har skapat stor ilska och frustration.

För att få en bättre inblick i hur bostadsmarknaden fungerar bjöd Funkisföräldragruppen in Christer Kilersjö, vd för det kommunala bostadsbolaget Eksta AB, till en frågestund.

– Det finns många unga vuxna med funktionshinder i Kungsbacka som är på väg ut i livet och ska få sin första bostad utanför föräldrahemmet. Det här handlar om barn som inte klarar sig helt på egen hand utan som behöver särskild service, berättar Malin O Moberg som själv har ett barn med funktionshinder.

ANNONS

– Problemet är att man nu får avslag på sina ansökningar om boende med rådet att ställa sig i bostadskö. Och så får man höra att kötiden normalt är 4-5 år. Det är ju som en käftsmäll, fortsätter hon.

Verktyg för bostäder

Under mötet på måndagskvällen framkom att få, om ens någon, vill att deras barn ska bo i egna lägenheter, utan det handlar om ”gruppbostad med bemanning dygnet runt som gäller,” som en av mötesdeltagarna uttryckte det.

– Som kommunalt ägt bostadsbolag verkar vi inom allmännyttan, och är därigenom ett verktyg för kommunen när man behöver få fram mer bostäder. Jag träffar ofta olika grupper av människor, som pensionärsföreningar till exempel, men har faktiskt aldrig varit hos en sådan här grupp tidigare, säger Christer Kilersjö och fick bekräftande nickar från föräldragruppen.

Samtidigt, förklarade han, är det förvaltningen Individ och familjeomsorg som beställer den här typen av bostäder via Serviceförvaltningen.

– Vi bygger bara när man beställer. Nyproduktion är dyrt. Däremot gjorde vi en egen utredning för ett par år sedan, och där framkom att det går att fixa fram en del bostäder i befintliga lokaler, så allt måste inte handla om nybyggnation, säger Christer Kilersjö.

Borde ha kunnat förutse

Något som ytterligare spätt på frustrationen i föräldragruppen är att den stora brist på bostäder för funktionshindrade som nu föreligger, hade varit väldigt lätt att förutspå.

ANNONS

– Jag jobbar själv inom skola, och vi får prognoser varje år om hur många barn som väntas. Våra barn har funnits med i rullorna åtminstone sedan förskoleålder, så det borde ju vara självklart att man hade med i beräkningarna att de förr eller senare skulle behöva bostad. Det här är ju inte barn som flyttar iväg och klarar sig själva, säger Malin O Moberg.

Kommunalrådet: ”Beklagligt”

Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) är ordförande i nämnden för Service. Ett problem, som han ser det, är trögheten i nybyggandet.

– Vi har cirka 25 personer med funktionsnedsättningar som står i kö just nu. Vi bygger just nu bostäder i Kolla som kommer nu till sommaren, så kön kommer att kortas ned något. Men ett stort problem är att det är väldigt mycket överklaganden vid all nybyggnation, vad vi än vill bygga. Även detaljplaner överklagas, säger Fredrik Hansson.

Samtidigt, menar han, är det inte alltid så att alla vill bo där det finns möjlighet till bostäder.

– Många vill ju bo centralt i Kungsbacka. Och det gäller även andra ungdomar, att man vill helst bo i stan. Att få fram bostäder för personer med funktionsnedsättningar är en fråga vi prioriterar. Det finns pengar i budgeten, men vi kan inte bygga i den takt vi vill på grund av överklaganden.

ANNONS

Men de här ungdomarna har ju funnits med och bott i kommunen länge. Borde man inte kunnat förutse att de behöver bostäder?

– Frågan kan förefalla enkel, ibland har vi köpt platser i andra kommuner men samtidigt har vi människor som flyttar in och flyttar ut ur Kungsbacka. Tyvärr kan vi inte ordna bostäder till alla i centralorten, och det är ju såklart beklagligt när individer blir lidande, säger Fredrik Hansson.

LÄS MER:Vardaga får fortsätta trots massiv kritik – beslutet anmäls: ”Fruktansvärt”

LÄS MER:Bristande respekt i Kungsbackatrafiken: ”Allas ansvar”

LÄS MER:Campinggästerna om badavrådan: ”Det var inte roligt”

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS