Nu är det återigen fritt fram för bad vid Vita Sand, även kallat Sörvik, i Åsa.
Nu är det återigen fritt fram för bad vid Vita Sand, även kallat Sörvik, i Åsa. Bild: Charlotte Gad

Fritt fram att bada på populära stranden igen

Sedan ett par veckor har Kungsbacka kommun avrått från bad på flera populära badplatser. Nu visar nya provresultat att det går att bada på Sörvik igen – men avrådan kvarstår vid flera andra badplatser.

ANNONS
|

I vattnet vid flera badplatser i Kungsbacka har det de senaste veckorna upptäckts förhöjda halter av tarmbakterien Intestinala Enterokocker som kan orsaka magsjuka hos människor.

Kommunen har gått ut med en varning och avrått allmänheten från att bada på Hanhals holme, Lerkil, Smarholmen och Vita Sand. Nu tas dock varningen för Vita Sand bort – men bakterien har upptäckts i vattnet på Gårda Brygga södra.

Kan orsaka kräkningar

”Säsongen för badvattenprovtagning är avslutad, men vi fortsätter utreda eventuella orsaker till de förhöjda halterna av Intestinala enterokocker som uppmätts i badvattenprover som visar på otjänligt”, skriver kommunen på sin hemsida.

Bakterien finns naturligt i tarmarna hos människor och djur och kan orsaka magsjukesymptom så som kräkningar och diarré. Särskilt barn och hundar är känsliga.

ANNONS

LÄS MER: Flera möjliga orsaker till tarmbakterier vid badstränderna

Regn kan vara orsaken

Att bakterierna upptäckts i vattnet kan alltså tyda på att det finns avföring eller avloppsvatten vid badplatserna.

Men enligt kommunens miljöavdelning tyder ingenting på att avloppsvatten runnit ut i vattnet. I stället misstänker man att den senaste tidens kraftiga regnskurar fått med sig bakterien från land, vilket gjort vattnet otjänligt.

– Hade de aktuella badplatserna legat precis bredvid varandra hade man tänkt att det skulle vara ett utsläpp eller så. Men de är utspridda längs kusten så det tyder på att väderförhållanden är orsaken, men jag kan bara spekulera i det tyvärr, har Josefin Bäckström, miljö- och hälsoskyddsinspektör tidigare berättat.

Fakta: Badvattenprover

Kommunen tar återkommande vattenprover på badplatserna. Där mäts halterna av Intestinala Enterococker och E.coli.

Tjänligt vatten betyder att halten av bakterierna är låg nog för att inte innebära en hälsorisk.

Tjänligt med anmärkning betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarande inte utgöra någon hälsorisk. Men kommunen bör följa upp varför halten är förhöjd.

Otjänligt vatten betyder att någon eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som du som badande kan bli sjuk av om du sväljer vattnet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS