Fredrik Kollberg (KD) från Onsala kom in i politiken efter valet 2018. Nu toppar han Kristdemokraternas kommunlista i Kungsbacka.
Fredrik Kollberg (KD) från Onsala kom in i politiken efter valet 2018. Nu toppar han Kristdemokraternas kommunlista i Kungsbacka. Bild: Mats H Ljungqvist

Fredrik Kollberg toppar när KD växlar upp: ”Vill växa ännu mer”

Kristdemokraterna i Kungsbacka generationsväxlar. Nya toppnamnet Fredrik Kollberg kom in i politiken för bara fyra år sedan, men partiet siktar högt i årets valrörelse.
– Målet är att växa, från fyra till sex mandat i fullmäktige, säger han.

ANNONS
|

I Kungsbacka kallas KD ofta för alliansens lillebror. Och Fredrik Kollberg, nya förstanamnet på kommunlistan, värjer sig inte helt från beskrivningen.

– Det kan nog vara så att vi varit snälla, men vi har ju ett väldigt bra samarbete i alliansen i Kungsbacka, sedan många år tillbaka. Men det finns också frågor där vi drivit på de andra partierna i alliansen, för att få igenom vår politik.

Till exempel?

– En fråga har ju varit att få ner antalet ansikten man möter om man har hemtjänst. Den siffran var förr 22, nu är den nere i 14 personer, det är en stor förbättring, även om det självklart går att jobba ännu mer med detta.

ANNONS

Alliansen i Kungsbacka har hållit ihop sedan Reinfeldt-åren. Nu syns en annan allians, där SD räknas in som en del av underlaget. Hur ställer ni er till det?

– Vi stänger inga dörrar. Jag sitter i gymnasienämnden tillsammans med Carita Boulwén (SD), vi pratar så klart med varandra ibland. Det skiljer mycket mellan partipolitiken i Stockholm, och hur det fungerar ute i kommunerna. Jag tror att alla politiker i Kungsbacka också vill Kungsbackas bästa och i kommunen måste man kunna samtala och samarbeta.

Inte alltid snälla

Men det finns faktiskt tillfällen då alliansens lillebror bråkar i Kungsbacka. Som nästan enda parti så har KD satt sig på tvären om det kommande arenabygget, med en prislapp på upp mot 550 miljoner.

Kollberg förklarar att de inte är emot själva arenan.

– Nej, absolut inte. Vi ska bygga en arena för både kulturlivet och för idrotten och den ska vara i absolut toppklass. Men det vi inte vill är att kommunen också ska bygga hotell, restauranger och kontorslokaler för uthyrning i arenan. Det är inte ett kommunalt uppdrag. Kommunen ska fokusera på kärnverksamheter, och det är alltid vård, skola och omsorg.

Starka namn

Fredrik Kollberg klev in i politiken efter valet 2018 och är redan etta på KD:s kommunlista. Själv vill ha inte dra för stora växlar på placeringen, det handlar mer om att partiet generationsväxlar. Och tidigare starke mannen Niklas Mattson lämnade nyligen politiken för att bli ordförande i Synskadades riksförbund.

ANNONS

– Niklas ville inte vara kvar när han också skulle leda en intresseorganisation, det är ju ganska naturligt. Nu är vi tre ganska nya namn i toppen, det är jag, Helena Nyborg och My Clingston på andra och tredjeplatsen. Jag vill mer se det som att vi är en topptrio, men det är också en föryngring i partiet. Men jag tycker vi har starka namn hela vägen på listan, säger Kollberg.

Siktar högre

Han har också örnkoll på hur partiet ligger till ute i de olika valdistrikten. Starkaste KD-fästet finns i Bukärrs Centrum, där de når nästan tio procent – ”Peter Wesley-effekten, alla känner Peter ute i Särö”, (Wesley är KD-veteran och 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige. Reds.anm.) och svagast är KD i Vallda-Bröndome, med lite drygt fem procent av väljarstödet.

2018 ökade KD och gick från två till fyra mandat i fullmäktige, en fördubbling. Kollberg och hans partikamrater siktar ännu högre i år.

– Målet är att växa ännu mer i Kungsbacka och gå från fyra till sex mandat. Potentialen finns. Jag bor själv i Onsala, och jag tycker att med vår politik borde det absolut gå att locka fler KD-röster därute, säger Kollberg.

Absolut viktigaste KD-frågan i valrörelsen?

ANNONS

– Tryggheten. Och då menar jag inte bara tryggheten på gator och torg, även om den också är viktig. Trygghet kan också handla om att man möter kunnig personal, som man kan prata med, ute på våra vård- och omsorgsboenden, eller i vården. Man ska kunna lita på Sverige, det är sådan trygghet vi talar om.

Inte bara att resecentrum upplevs otryggt på kvällar och nätter?

– Självklart är det också viktigt att man kan röra sig tryggt i staden. Det är ju bara att se på det som hänt det senaste, med blottare och sexuella ofredanden mot barn. Visst vill vi ha fler poliser, men det tar tid. Men vad kan vi som kommun göra under tiden? Kameror, eller fler vuxna ute runt skolan och på stan? Där ska vi som kommun kunna gå in och ta kostnaderna, att öka tryggheten ska inte landa på skolans budget.

KD vill också avskaffa region Halland, och förstatliga sjukvården. Är det en valvinnare?

– Regioner och landsting har vi haft sedan innan bilen var uppfunnen. Ändå är det så att någon i Norrland kan få vänta tolv månader på en operation som du kan få på tre månader i Halland. Det är ett demokratiproblem. Vi vill få bort politikerna från styrningen av sjukvården, det finns människor i vården som är proffs på det de gör. Det är bättre att de sköter om hur vården ska styras, i stället för att vi ska sitta hundratals politiker i en massa olika nämnder och besluta om saker vi kanske inte alltid ens begriper.

ANNONS

Fredrik Kollberg, Kristdemokraterna

Ålder: 44 år

Familj: Fru och två barn, dotter på 12 år och en son på 8.

Gör: Egen företagare, har ett utbildningsföretag som utbildar kranförare åt byggbranschen. ”Ja, de där jättestora som lyfter väldigt högt”.

Gillar: Idrott och fotboll – ”framför allt Blåvitt”, tränar pojkar -14 för Onsala BK, sitter i styrelsen för Kungsbacka Ridklubb, ”jag är föreningsmänniska och vill bidra till ett starkt civilsamhälle”.

Aktuell: Nytt förstanamn på Kristdemokraterna Kungsbackas lista i kommunfullmäktigevalet.

LÄS MER:KD-förslaget: Ge kommunanställda bonus för att jobba efter 65

LÄS MER:Morgan Johansson på Kungsbackabesök – peppade S-medlemmar i Badhusparken

LÄS MER:Dags för val – så röstade Kungsbacka 2018

ANNONS