Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Från containerkök till restaurangkedja på fyra år

I en container på Brända tomten vid torget lades grunden för Diné Burger. Bara fyra år har passerat, men Magnus Bodin från Kolla är delägare i kedjan som nu siktar på restauranger över hela landet.
– Drömmen är väl en i Spanien också, så man kan vara där halva året. Nej då, jag ska inte få storhetsvansinne.

Diné Burgers är med sina 190 sittplatser Hede Fashion Outlets största restaurang. För bara fyra år sedan hette fröet till denna krog Street Friends och sålde hamburgare i en upphottad och inredd container på Brända tomten. Stället hittade snabbt sin målgrupp och de få sittplatserna inne i lådan var ofta upptagna. När Magnus Bodin började där pratade han och grundaren Andreas Andersson snart ihop sig om att satsa på något större.

– Det är Andreas koncept, jag minns faktiskt inte hur det kom sig att jag började jobba med honom. Men livet är fullt av oväntade händelser, vi insåg snabbt att vi ville göra något mer.

LÄS MER: Hede Fashion Outlets nya satsning: ”Vi vågade aldrig tro att det skulle bli så”

Tävlat i grillning

Idag har Magnus och Andreas ytterligare två kompanjoner och tillsammans driver de fyra Diné-restauranger, två ligger i Göteborg och det senaste tillskottet i Helsingborg. Fler är på väg.

– Vår tanke har varit att öppna två eller tre nya ställen om året. Vi letar hela tiden efter nya lokaler, säger Magnus Bodin.

Han är ny i branschen. Han har arbetat som försäljningschef i många år, och har även varit reklamfotograf med inriktning på mat och alkohol. Maten har alltid varit en stor passion och under många år tävlade han i grillning, men hans bestämda uppfattning var att han inte borde arbeta med sin hobby. Den åsikten hjälpte hustrun till att ändra på.

– I en period vantrivdes jag med min arbetssituation och då påpekade min fru att enda gången jag är glad är när jag står i köket och lagar mat. Det tog jag till mig, jag är väldigt tacksam för att hon stöttade mig, det är en stor förändring för hela familjen när en bestämmer sig för att byta bana, säger Magnus Bodin.

LÄS MER: Ölföretagets plan: Öppna bryggeri och restaurang i centrala Kungsbacka

Kung i 48 timmar

För allt rullar inte friktionsfritt. Livet är fullt av oväntade händelser, som han själv säger. Det har det senaste året bevisat. Köpet av restaurangen i Helsingborg har orsakat en hel del grubblerier. När Magnus och hans affärspartners skrev på pappren för köpet hade Anders Tegnell precis lugnat svenska folket: ”det nya coronaviruset kommer inte hit”. Dinégänget signerade på en måndag i mitten av mars 2020.

– Vi hann känna oss som kungar i ungefär 48 timmar. Sedan märkte vi att något hände i kassan, säger Magnus Bodin.

Detaljerna i inredningen har kopplingar till området där restaurangen ligger, berättar Magnus Bodin. Bild: Mia Sandblom
Detaljerna i inredningen har kopplingar till området där restaurangen ligger, berättar Magnus Bodin. Bild: Mia Sandblom

Bara två dagar senare var landet lamslaget och restaurangernas bord stod i stort sett tomma. Magnus och hans kompanjoner bestämde sig för att sätta satsningen i Helsingborg på paus och ge allt på de ställen i Hede och i Göteborg som redan var öppna.

– Det var en svår omställning som tog väldigt lång tid för mig, att gå från att satsa på att erövra världen, till att istället skydda det vi har.

Vill erövra världen

Man tvingades säga upp delar av personalen och anpassa öppettiderna. En del av sittplatserna plockades bort och säkerhetsåtgärder sattes in. Man försökte rädda det som räddas kunde. Idag ser Magnus Bodin erfarenheten som en lärdom, och han har hopp om framtiden. Hemester-trenden under förra sommaren hjälpte mycket och i augusti kunde man till slut öppna i Helsingborg. Hede Fashion Outlet går bra, vilket leder till fler lunchgäster i Kungsbacka. Restaurangen i Femman-huset har fortfarande svårt, men på Drottninggatan går det bättre. Nu vågar Magnus återgå till inställningen om att erövra världen. Eller i alla fall Sverige. I första hand de södra delarna.

– Jag tror på att växa inifrån. Att börja i städer som ligger i närheten, Jönköping, Halmstad, Falkenberg är jag intresserad av. Och sedan utöka området. Det finns ett stort intresse. Hit till Hede kommer långväga gäster som frågar om vi inte ska öppna i deras hemstad, berättar Magnus.

LÄS MER: Gäster och krögare välkomnar nya utereglerna

Tänkbart med nytt ställe i Kungsbacka

Men det är speciellt att driva matställe på ett köpcentrum. Klockan 19, då många restauranger har sitt högsta tryck, stänger stället och alla åker hem. Bara tidiga middagar hinns med. På Diné Burgers har man fullständiga rättigheter, men någon starksprit serveras inte på Hede.

– Nej, man är bilburen hit. Vi har valt bort sprit.

På de citynära Diné-restaurangerna är det annorlunda. De stänger klockan 23, och fokuserar på gäster som är på väg ut, snarare än på väg hem från krogen. Om det blir någon så kallad citynära Diné i Kungsbacka lämnar Magnus Bodin inget tydligt svar på. Han svarar diplomatiskt, samtidigt som han ler lite finurligt.

– Som sagt, vi letar alltid efter bra lokaler och dyker det upp någon bra så säger vi inte nej.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.