Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fotografimysteriets lösning: ”Det är bilder på oss”

Mysteriet med den främmande familjen i Sven Östlinds diabildsmagasin har fått en lösning. Oskar Larsson känner igen bilderna.
– Det är så roligt, det är bilder på oss och vår släkt.

LÄS MER: Vilka är personerna i det mystiska fotoalbumet?

Oskar Larsson från Göteborg blev förvånad när hans kompis Martin i Särö hörde av sig och sa att han sett bilder på Oskars familj i Kungsbacka-Posten.

Artikeln har cirkulerat på nätet den senaste veckan och många har engagerat sig i att finna personerna som familjealbumet tillhör. Men det har varit påtagligt dåligt med ledtrådar och tips, vilket får sin förklaring när Oskar berättar om sin uppväxt.

Från Malmö till Kullavik

– Vi flyttade till Kullavik 1985, och bodde där fram till 1990. Sedan bodde vi utomlands i många år, men nu är vissa tillbaka i Kullavik. Jag har fortfarande en koppling dit.

Själv är han dock född i Limhamn utanför Malmö, och det är i en kyrka i Skåne dopbilden är tagen. Det förklarar varför inga Kungsbackabor tycks känna igen prästen. Det är Oskar själv som döps och han bärs till dopet av farfar Kurt, som nu gett namn åt Oskars egen son.

LÄS MER: Gin som görs i farosonen

Oskar berättar att familjen Larsson också tillbringade mycket tid med släkten i Jönköping och att det gula huset ligger i Timmele utanför Ulricehamn. Oskar är själv frånvarande på de flesta av bilderna, eftersom han föddes först 1982, men hans båda äldre systrar figurerar flitigt.

Bilderna plockade ur container

Det var naturligtvis en chock att se sitt gamla familjealbum på internet, men motiven är inte nya för Oskar. Faktum är att hans mamma gjort precis som Sven Östlind tipsar om, nämligen digitaliserat bilderna. Oskar Larsson tittade på dem så sent som för några veckor sedan, via en USB-sticka. Hur bilderna hamnade i second hand-butiken i Kungsbacka, där Sven sedan köpte dem, är däremot oklart. När Oskars mamma digitaliserat albumet åkte hon till återvinningscentralen för att slänga de gamla diabilderna. Hon frågade särskilt var man slänger sådana och blev hänvisad till en container.

– Någon måste helt enkelt ha tagit upp kartongen och alla bilderna och lämnat dem i en butik. Jag tycker det är bra med återvinning, men det är ju inte okej att plocka upp saker som någon slängt, säger Oskar Larsson.

– Skönt att det löste sig, säger Sven Östlind som hittade de 800 familjebilderna. Bild: Mia Sandblom
– Skönt att det löste sig, säger Sven Östlind som hittade de 800 familjebilderna. Bild: Mia Sandblom

Men han tycker i övrigt att historien är kul och säger att det var fint att Sven Östlind engagerade sig i att finna de rätta ägarna. Sven kan nu släppa mysteriet och göra sig av med de 800 fotografierna. De tomma diabildsmagasinen är han fri att fylla med andra bilder, precis som han hade tänkt sig när han köpte dem.

– Det var ju bra, skönt att det löste sig, säger Sven Östlind, när han slutligen får hela historien klar för sig.

LÄS MER: Bröllopsfotografen Natalie älskar kärlek: ”är man kär så är man vacker”