Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inga skolor har fått stänga, och de flesta förskolor är öppna igen under begränsade tider. Inom vården råder dock fortsatt en tuff situation i Kungsbacka. Arkivfoto Bild: Susanne Hjalber
Inga skolor har fått stänga, och de flesta förskolor är öppna igen under begränsade tider. Inom vården råder dock fortsatt en tuff situation i Kungsbacka. Arkivfoto Bild: Susanne Hjalber

Fortsatt ansträngt läge inom skola och vård: ”Dubbelt upp”

Inom för- och grundskola ser det ut att kunna bli en något lättare vecka för såväl elever som personal. Men inom den kommunala vården är det alltjämt ansträngt.
– All smittspårning är väldigt personalkrävande, säger verksamhetschef Heléne Ljungqvist.

De senaste veckorna har varit hårt präglade av covid-19 inom såväl för- och grundskola som inom vårdboenden i kommunen. Förra veckan höll ett flertal förskolor stängt på grund av personalbrist och skolklasser fick skickas hem. På Särö vård- och omsorgsboende, Signeshus, Bedagården samt Smedjan korttidsboende fanns smittade hyresgäster, och även inom de verksamheterna har personalfrågan varit ett stort problem. Inför vecka fyra ser läget möjligen något ljusare ut på skolfronten.

– Vi har inte lika mycket stängt. Nu har vi fått in lite vikarier och jobbar för att få tillbaka personal. Olasgårdens förskola kommer att vara helt stängd måndag till och med onsdag, men de andra förskolorna kommer att ha öppet om än med begränsade tider, säger Maria Andersson, förvaltningschef på Förskola och grundskola.

LÄS MER: Hon byter jobb för att hålla förskolan öppen: ”Självklart ställa upp”

Vad gäller grundskolan är i nuläget inga skolor helt stängda för undervisning på plats, utan fjärrundervisning sker i blandat format.

– Vi har fått skicka hem vissa klasser där det funnits smitta, säger skolchefen.

I övrigt har nya besked från Folkhälsomyndigheten skapat möjligheter som kan underlätta för verksamheterna. Dels har ändrade regler för karantän gjort att fler nu kan återgå till jobbet. Men för skolans del har det även kommit fler verktyg.

– Vi har fått bättre möjligheter att på egen hand besluta om fjärr- eller distansundervisning. Så det innebär att jag inte behöver gå via smittskydd. Och det handlar uteslutande om att alla ska få samma möjlighet till bra undervisning. Innan kanske någon har varit frisk fast hemma i karantän och då inte kunnat få någon undervisning alls, säger Maria Andersson.

Ser du någon ljusning?

– Det har blivit lite bättre, men smittspridningen är fortfarande hög och det kommer nog att vara så här nån vecka till.

”Ansträngt dubbelt upp”

Heléne Ljungqvist är verksamhetschef inom funktionsområdet Boende och hemsjukvård rehab. Där har det den senaste tiden varit väldigt tufft, kanske främst på personalsidan.

– Det finns flera fall av covid-19 bland hyresgästerna på våra boenden, men lyckligtvis är de flesta lindriga. Men på personalfronten är det ett ansträngt läge, helt klart. Många är fortfarande sjuka, inte bara i covid, utan det är influensa och magsjuka också. Dessutom är väldigt många hemma och vårdar sjuka barn, säger verksamhetschefen.

LÄS MER: Coronasmitta på flera äldreboenden i kommunen

Det faktum att många i personalen är hemma sjuka är illa nog. Dessutom kräver vård av personer med covid eller misstänkt sjukdom extra personal.

– Vi har ju försökt sätta av personal som ska jobba mot just de som är sjuka i covid, så nu är det ansträngt dubbelt upp, säger Heléne Ljungqvist.

Smittspårning tar stora resurser

En sak som enligt Heléne Ljungqvist gör saken än mer krävande är all smittspårning som måste utföras.

– Om någon hyresgäst eller någon i personalen blir sjuk så är det vårt ansvar att smittspåra. Och det går åt oerhört mycket arbete till det. Vi smittspårar väldigt mycket nu och det är väldigt personalkrävande.

Och något ljus i tunneln syns ännu inte, enligt Heléne Ljungqvist.

– Nej, jag önskar att jag kunde säga det, men jag ser inte att det lättar än på ett tag.

Ladda ner vår app!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.