Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är fortfarande oklart vad som föranlett gårdagens reaktorstopp. I bild syns Ringhals 2, som stängdes ner för två år sedan. Bild: Robin Aron
Det är fortfarande oklart vad som föranlett gårdagens reaktorstopp. I bild syns Ringhals 2, som stängdes ner för två år sedan. Bild: Robin Aron

Fortfarande stopp på reaktor vid kärnkraftverket Ringhals

I reaktor 3 på Ringhals råder totalstopp – efter 15 timmar i så kallat ”säkert läge”. Och orsaken till gårdagens reaktorstopp är fortfarande ett frågetecken.
– Jag tror att läget kommer klarna här under dagen, säger Josef Nylén, tf presschef på Ringhals.

Det var vid 18.15-tiden på onsdagen som ett automatiskt snabbstopp inträffade i reaktor 3 på kärnkraftverket Ringhals. Nu är den satt i säkert läge.

– Det innebär att alla styrstavar är inskjutna i reaktorhärden. Alla säkerhetssystem har fungerat som de ska i samband med händelsen, säger Josef Nylén.

Vid 9.15-tiden på torsdagsmorgonen är det ännu oklart vad som ligger bakom stoppet.

– Det är ju komplexa system. Våra tekniker och specialister håller på att reda ut exakt vad som hänt, säger Josef Nylén.

LÄS MER: Luktade konstigt i trapphuset – visade sig vara cannabis

Vad får det här stoppet för konsekvenser?

– Det gör att vi producerar något mindre el än vanligt. Och det normala arbetet på just Ringhals 3 ser ju annorlunda ut, eftersom man behöver ägna sig åt felsökning och olika åtgärder.

Elproduktionen i Ringhals andra reaktor – reaktor 4 – påverkas dock inte av stoppet.

Det finns i nuläget ingen prognos för när reaktor 3 kan sättas igång igen. När en sådan väl finns, kommer man att meddela elmarknaden om hur läget ser ut.

– Vi är skyldiga att meddela marknaden. Både när vi har produktionspåverkan och när vi beräknas vara tillbaka i normal produktion, vilket vi hoppas sker så snart som möjligt, säger Josef Nylén.

LÄS MER: Sköt raketer mot polisstationen i Kungsbacka

Reaktorn togs ur drift hela sommaren

Det är inte första gången i år som just reaktor 3 drabbas av problem. I juni ledde en händelse med ett bränsleelement till att reaktorn sattes ur drift under hela sommaren, vilket Hallands Nyheter tidigare har skrivit om.

Då hade bränsleelementet, som innehåller cylindrar med uran, lossnat från sitt fäste när det skulle flyttas över till en bassäng för rengöring i en separat byggnad.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.