Maneka Helleberg, företagare från Kullavik, är en av arrangörerna av Tusenmannamarschen, som får skarp kritik från flera håll. Själva hänvisar de till grundlagen. Arkivbild: Emma Hellström.
Maneka Helleberg, företagare från Kullavik, är en av arrangörerna av Tusenmannamarschen, som får skarp kritik från flera håll. Själva hänvisar de till grundlagen. Arkivbild: Emma Hellström. Bild: Emma Hellström

Företagaren från Kungsbacka låg bakom coronaprotesten: ”En seger”

Protesten mot corona-pandemin lockade mängder av folk. Den fick stenhård kritik från flera håll, både från polis och ministrar. En av de arrangerade är Maneka Helleberg, företagare från Kullavik.
– Jag ser den som en seger för att visa att vi inte tänker ge upp våra grundläggande fri- och rättigheter så lätt, säger hon till Kungsbacka-Posten.

ANNONS
|

Den kallas tusenmannamarschen, men lockade enligt polisen några hundratal. Demonstrationen hölls på Medborgarplatsen i Stockholm för att protestera mot coronarestriktionerna.

Eftersom inte fler än åtta personer får samlas i grupp, bestämde sig polisen för att avlägsna demonstranterna. Det uppstod då tumult. Sammanlagt sex personer skadades i samband med ingripandet.

– Det är givetvis uppseendeväckande dåligt omdöme och helt oacceptabelt, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, om händelsen till Expressen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterade protesten så här till TT:

"Polisen agerade professionellt för att se till att demonstrationen löstes upp. Mina tankar går till den vårdpersonal som sliter i pandemin och som möttes av demonstranternas totala brist på respekt, men särskilt till de poliser som skadades under gårdagens demonstration."

ANNONS

Manifestationen samlade folk från många läger. Från extremhögern till klimatförnekare och organisationen Frihet Sverige, som var den som arrangerade. En person knuten till den riskerar nu ett vite på 20 000 kronor och misstänks även för brott mot ordningslagen.

En av de ledande personerna i Frihet Sverige är Maneka Helleberg från Kullavik. Kungsbacka-Posten når henne per telefon.

– Vi har bestämt att inte svara direkt på några frågor. Jag ber dig att mejla dina frågor, säger hon.

Tidningen skickade sedan frågor till henne via mejl.

Hur ser du på manifestationen?

– Jag ser den som en seger för att visa att vi inte tänker ge upp våra grundläggande fri- och rättigheter så lätt. Jag och många andra menar att skadorna är större än nyttan med de pågående restriktionerna samt de osäkra vaccinen och att det är oerhört viktigt att stå upp för våra grundläggande friheter. Det var olyckligt att det var några poliser och deltagare som blev lindrigt skadade, men jag är övertygad om att detta ej hade skett om polisen hade agerat på ett mer professionellt sätt.

Har du haft kontakt med polisen efter detta?

– Nej.

Är du orolig över att det kan bli en rättssak?

ANNONS

– Nej, jag vill snarare gärna ha det prövat i domstol eftersom de jurister vi har haft kontakt med menar att grundlagarna alltid ska vara starkare än tillfälliga lagar såsom pandemilagen, som tydligt bryter mot vår grundlag, säger Maneka Helleberg.

Samlingen har fått hård kritik från flera håll. Hur ser du på det?

– Jag förstår att många är rädda och blir provocerade av vad vi gör. Har man den kunskap och den syn på saken som vi i Frihet Sverige har, så är man ej rädd länge, samt ser det som sin skyldighet att föra fram denna kunskap.

Maneka Helleberg är entreprenör. Bland annat säljer hon ”medicinskt vatten”. Det är, enligt företaget, molekylärt, vätgasrikt, elektrolyserat och alkaliserat. Tillsammans med coachning från Maneka Helleberg ska det hjälpa folk att ”lämna löneslaveriet”.

Frihet Sverige är motståndare till nästa generations mobilnät 5G. Men Maneka Helleberg säger att hon inte bestämt sig i den frågan.

Är det korrekt att du anser att 5G-strålning är farlig, men inte covid-19?

– Nej, jag kan se risker med 5G som ej diskuteras öppet, men har ingen bestämd uppfattning i frågan. Vad gäller covid så är jag själv ingen expert men jag litar på det stora antalet läkare och experter runtom i världen, som menar att covid är en influensa som är värre än vanligt, säger Maneka Helleberg.

ANNONS

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

ANNONS