Christian Folin, här under träning i Frölundatröjan, är otroligt stolt över att få åka till Peking med Tre Kronor. ”Det största man kan göra”
Christian Folin, här under träning i Frölundatröjan, är otroligt stolt över att få åka till Peking med Tre Kronor. ”Det största man kan göra” Bild: Frölunda HC

Folin om platsen i Tre Kronor: ”Det största man kan göra”

I början av veckan fick han beskedet, och därmed är ännu en Kungsbackabo uttagen till OS-hockeyn. Fokus: att hålla sig frisk.
– Nu handlar allt om att undvika corona, säger Christian Folin som ser fram emot att kämpa om medalj med Tre Kronor.

ANNONS
|

När Kungsbacka-Posten når Christian Folin sitter han i spelarbussen på väg mot Oskarshamn. Det är med avslappnad röst han bekräftar uttagningen till Tre Kronors spelartrupp inför OS i Peking, men samtidigt är det inga tvivel om vad för typ av känslor som bubblar inombords.

– Jag fick beskedet i början av veckan, och det är jättekul. Jag känner mig såklart stolt över att få vara med och representera Sverige i de olympiska spelen, det är ju det största man kan göra. Det ska bli otroligt roligt att få åka dit och slåss om medaljerna, säger den 30-årige backen.

ANNONS

NHL-karriär i ryggen

Det är sedan tidigare klart att Kungsbackabördiga Felizia Wikner Zienkiewicz är klar för Damkronorna. Nu får alltså hockeyn ytterligare en representant med rötter i kommunen. Christian Folin har under sin karriär hunnit med att spela för lag som L.A. Kings, Minnesota Wild och Montreal Canadiens i NHL, och så sent som förra våren blev det sm-guld med Växjö Lakers. Men det fanns en tid då han skrinnade på närmare håll.

– Ja, det hette ju bara Hanhals på den tiden. Det måste vara 15-16 år sedan nu. Sedan blev det juniorhockey i Frölunda, över till Nordamerika och spel på först collegenivå och sedan NHL.

LÄS MER:Hanhals saknar tre miljoner – vädjar till medlemmarna: ”Akut situation”

I dag är det Frölundas zon som försvaras, och debuten i Tre Kronor kom så sent som i november. På frågan om det blir någon särskild form av uppladdning inför OS, blir svaret att det sannolikt mest kommer att handla om att hålla sig frisk.

– Nu handlar allt om att undvika corona. I övrigt blir det till att spela på med Frölunda, men fokus blir på att hålla sig frisk. Man får göra allt man kan, säger Christian Folin.

Vad för typ av back är du – fysisk eller mer av en spelande back?

ANNONS

– I grund och botten har jag en defensiv stämpel, men det har blivit lite mer offensivt på senare tid. Jag skulle säga att jag är fysisk, fast med en bra förstapass.

Är det något annat du ser fram emot med OS? Några gamla kompisar med i truppen?

– Jo men absolut, jag och Carl Klingberg (spelat för Atlanta Thrashers och Winnipeg Jets, reds. anm) har känt varandra och spelat hockey ihop sedan vi var 15-16 år gamla. En god vän och väldigt rolig kille som det ska bli kul att dela de här ögonblicken med.

LÄS MER:Onsala utklassade Träslövsläge på bortaplan

Förbundskapten Garpenlöv: ”Betyder mycket för laget”

Tre Kronors förbundskapten, Johan Garpenlöv, bekräftar delvis Folins egna ord om sin spelstil. Men han har mer att lägga till.

– Jo men det stämmer bra det han säger, och vi har tagit ut honom för att han ska vara en försvarsgeneral. Han är fysisk och stark i försvaret men kan även gå med upp i anfall, så han har det vi vill ha, säger förbundskaptenen.

Johan Garpenlöv under en match mellan Sverige och Slovakien, VM i Riga 2021. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN
Johan Garpenlöv under en match mellan Sverige och Slovakien, VM i Riga 2021. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN Bild: SIMON HASTEGÅRD

Men det är inte enbart kvaliteterna på isen som imponerar.

– Som person betyder han mycket både på och utanför isen. Han har en utstrålning och ett aggressivt sätt i sitt spel som skapar trygghet för många andra i laget. Men sedan är han även en rolig kille som ger bra energi även när vi inte är på isen. Så han bidrar mycket med sin personlighet, och sådant betyder mycket för laget, säger Johan Garpenlöv.

ANNONS

Tre Kronor spelar sin första match i Peking den 10 februari.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS