Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Flygplansentusiaster visade sina konster på Inlag

Det starka solljuset som bländade besökarna på flyguppvisningen var det enda som möjligen gick att klaga på. I övrigt var det perfekta omständigheter när Modellflygets dag återigen kunde anordnas på södra Inlag.
– Vi försöker visa så många olika plan som möjligt, säger Anders Johansson.

Han är ordförande på Kungsbacka modellflygklubb och har varit med och arrangerat flera dagar av det här slaget. De senaste åren har tillställningen av naturliga orsaker varit inställda, men under lördagen var det dags för comeback.

En lång rad praktfulla plan med olika motorer, material, styrsätt och hastigheter stod redo att visas upp, och att flygas. Dessutom stod det fritt att testa att flyga med simulator.

Flygande vinge – utan kropp

Stefan Lindevy gillar fart, säger ordförande Anders i mikrofonen. Stefan visar hur fort en så kallad flygande vinge kan köra.

– Fördelen är att den är kraschtålig och billig. Men den saknar stabilisator och är väldigt svår att flyga med, säger han efter uppvisningen.

Han är en riktigt entusiast och förklarar hur nördigt noggrant skalaplanen är tillverkade.

Klassiska jaktplan

– De är exakta kopior på sina föregångare. Titta här, till och med fälgarna ser riktiga ut, säger han och visar hjulen på ett Jas 39 Gripen.

– Det är den modellen som Sverige tillverkade åt Tjeckien.

Stefan Lindevy berättar att klubben har ett hundratal medlemmar, men alla är inte aktiva flygare. Många av deltagarna är äldre, men spannet ligger mellan 10 och 90 år.

Ung entusiast

August Lund sänker medelåldern, med sina 13 år. Han började med modellplan för tre år sedan, med inspiration från pappa Henrik.

– Jag är mekaniker och jag visade August hur man gör. Men jag insåg snart att August kan ta det längre, säger han med ett leende.

August visar publiken hur han kan göra trick med sin helikopter. Den kan utföra saker som vanliga helikoptrar aldrig gör och han låter den gå vertikalt, och upp och ner.

– Det roligaste är att det inte finns några begränsningar. Man kan göra hur mycket som helst, säger han.

August Lund övade mycket i simulator i början, vilket gjorde att övergången till att flyga med riktiga plan gick riktigt smidigt.

Aldrig för sent att börja

Hans Schaper började å sin sida med modellflyg på äldre dagar. Han har alltid varit flygintresserad, men satsat mer tid på andra typer av modeller.

– Jag har en segelbåt som är ungefär 170 centimeter hög. Jag har hållit på med Märklintåg också. Men nu, efter 80, har jag blivit medlem här, säger han.

Han tycker det är lite klurigt att lära sig och ångrar på sätt och vis att han inte började tidigare. Men med hjälp av dubbelkommando tillsammans med andra medlemmar gör han framsteg. Nu behöver han bara få in snitsen vid landningen. Han har ett eget fint plan att öva med.

– Men det är så dyrt att öva själv, säger Hans Schaper och skrattar.

Testa med simulator

Anders Johansson uppmuntrar folk att komma och testa. Han menar att det är enklare än någonsin att ägna sig åt modellflygplan som hobby. Datorerna har öppnat möjligheter på flera sätt.

– Jag rekommenderar att koppla in en modellflygsimulator till datorn och sedan öva. Då är det lätt att lära sig. Och man behöver inte äga ett eget plan, även om det också är mycket enklare nu än förr. Förr fick man ägna hela vintern åt att bygga sitt plan. Nu finns det satser att köpa som man kan bygga ihop på ett par timmar, säger Anders Johansson.

LÄS OCKSÅ: Börje köpte travets gamla startbil – nu visar han upp den på bilträffar

LÄS OCKSÅ: Full gas när Classic var tillbaka: ”Helt fantastiskt”

LÄS OCKSÅ: Riktig folkfest under folkracet

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.