Flydde krigets Kharkiv – ställer ut i Kungsbacka: ”Väldigt glad”

Hon är utbildad och har studerat för kända namn i forna Sovjet. I april flydde Teitjana Jalovenko hemstaden Kharkiv i Ukraina och kom via Ungern till Sverige. Nu visar hon helt nymålad konst i Kungsbacka tack vare god hjälp från vänner.
– Jag kom utan någonting, säger hon när Kungsbacka-Posten besöker konstnärens vernissage vid Hjertstedska villan.

ANNONS

Mycket av hennes konst har blivit förstörd sedan Ryssland anföll Ukraina. Teitjana Jalovenko kommer från staden Kharkov, som hon själv uttalar det då hon är rysktalande i grunden – men den ukrainska benämningen är Kharkiv, förklarar konstnären.

– Vi pratar både ryska och ukrainska. Och nu försöker jag lära mig lite svenska, säger hon. Det sista på just svenska.

Men annars går det mesta av kommunikationen via hennes ungerska vän Irina Vass som får tolka på engelska. De är vänner sedan barnsben, och tack vare Irina har Teitjana Jalovenko kunnat komma till Sverige och nu ha sin första utställning i Kungsbacka. Allt som visas är målat de senaste månaderna.

Reflektioner kring kriget

– Det här, berättar Teitjana Jalovenko och visar en tavla, är ett band med de ukrainska färgerna. Så småningom övergår de i mörkt grönt, och sedan går bandet sönder.

De flesta av tavlorna visar på ett eller annat sätt hennes reflektioner kring kriget. Flykten och kaoset. En tavla visar en vas med röda blommor samt en handväska. Den röda färgen symboliserar kriget, och väskan är hennes egen – det enda hon hade med sig i flykten.

Hjälp av Kungsbackabor

Med i lokalen finns, förutom Irene Eriksson som driver Galleri Hjertstedska, även Joser Byk från Kungsbacka. Det är en lång historia, men då han själv är från Ungern känner han Irina Vass sedan gammalt.

– Vi är goda vänner. Jag flydde själv från Ungern i samband med revolutionen 1956, och vill gärna hjälpa till. Irina och Teitjana är vänner sedan barnsben, berättar Josef Byk.

– Jag kommer också från Kharkov från början, flikar Irina Vass in.

Irina och Teitjana har sedan dessutom studerat tillsammans och är båda utbildade ingenjörer.

– Teitjana kom till mig i april, och jag tog med henne hit. Nu hoppas hon kunna fortsätta här, livnära sig och kanske undervisa i konst, säger Irina Vass.

Nu har trådarna knutits ihop, och så plötsligt är alla samlade i ett galleri i Kungsbacka.

– Jag har bott på ett hotell som är flyktingförläggning i Falkenberg senaste tiden. Men det är bra, jag kan äta och måla. Och jag är väldigt glad att få kunna ställa ut här, säger Teitjana Jalovenko.

Internationell spridning

Teitjana Jalovenkos konst har nått internationell spridning och kan hittas, förutom i flera länder i Östeuropa, även på andra sidan Atlanten i USA. Utställningen på Galleri Hjertstedska villan pågår fram till och med den 18 augusti.

LÄS MER:Fullt i parken när det vankades film: ”Älskar utomhusbio”

LÄS MER:Nytt liv i gamla museet: ”Kommer att passa utmärkt”

ANNONS