Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Floristerna på Valand satsar – ny butik på gång

I höst är det två år sedan Valands blommor flyttade från det klassiska hörnet vid torget, till Kyrkogatan. I efterhand kan ägaren Helena Billkrantz konstatera att det vågade draget var ett lyckokast.
– Nya kunder har hittat hit, och nu är det rätt läge att satsa på ytterligare en butik.

Helena Billkrantz och hennes kollega och betydelsefulla bollplank Camilla Petersson dyker upp vid den igenbommade butiken på Kyrkogatan. De har stängt för semester under fyra veckor, med dubbla känslor.

– Det är ju så kul att jobba, så man blir lite sugen på att öppna nu, säger Helena.

LÄS MER: Hon öppnar ny inredningsbutik i Kungsmässan

Grannar med Lindarn

Men redan nu pågår planeringen av den nya butiken, som ska öppna i Åsa i september. I den stora byggnaden på vägen mellan Åsa Gårdsskola och tågstationen ska nya Lovely Flowers by Valandsfloristerna ligga. Grannar blir bland andra Lindarn och Modestugan.

– De har mycket kunder utifrån, som köper kläder och grillar, så det är ett bra läge. Men jag hoppas såklart att Åsaborna själva kommer dyka upp också, säger Helena Billkrantz.

Hon har varit florist i 30 år, och lärde känna Camilla Petersson när de jobbade på Kungsblomman tillsammans för länge sedan. I höst är det tio år sedan Helena tog över Valands blommor, den anrika blomsteraffären som funnits i innerstaden sedan 1947. För snart två år sedan bytte företaget lokal och namn, till Lovely Flowers by Valandsfloristerna, och Helena säger att det trots viss tvekan från början, gett verksamheten ett uppsving.

– Vi har kvar alla stamkunderna, men har även fått en massa nya kunder i och med flytten till Kyrkogatan. Många passerar här, och salongerna här bredvid drar en massa kunder till oss, precis som restaurang Cosa Table gör. Vi drar varandra.

LÄS MER: Hamburgerstället Diné Burger gör comeback till innerstan

LÄS MER: Nu stänger klassiska elbutiken – ”Ska inte stå här tills de får bära ut mig”

Satsning på krukväxter i nya butiken

I samband med flytten valde Helena och Camilla att rensa i sortimentet. Bara det som gick bäst fick följa med, och nu ligger fokus på snittblommor. Kunderna har själv möjlighet att välja och vraka för att skapa den personliga buketten. Men floristerna hjälper gärna till. Att göra vackra buketter är deras stora passion.

– Vi kompletterar varandra. Jag älskar sorgbinderi och bröllopsbinderi och så tycker jag om torkade blommor, säger Camilla Petersson.

– Hon gör det pilliga, jag är mer för stora buketter, säger Helena.

I september öppnar den nya butiken. Då kommer två nyanställda medarbetare vara redo att ta emot kunder. Mycket kommer kännas igen, loggan och stilen ska vara densamma, men satsningen i Åsa möjliggör ett större sortiment av krukor och vida, skrymmande, krukväxter. Lokalen i söder är nämligen betydligt större än den i centrum och växter till trädgården kommer kunna stå ute även efter stängningstid. Planerna har funnits ett tag. Den första förfrågan om att utöka verksamheten fick Helena Billkrantz redan 2017, men det är först nu tillfället känns rätt.

Vinnare i corona

– Jag frågade Camilla om hon var med på att satsa. Hade hon varit emot så hade jag aldrig gjort det, säger hon.

Blomsterbranschen är en av få vinnare under pandemin. När corona bröt ut märkte Lovely Flowers av en försäljningsökning, precis som många av deras kolleger. När fysiska möten uteblev valde folk att skicka blomsterbud för att visa sin omtanke. Intresset för ett vackert hem ökade också i karantänstider.

Men på frågan om Lovely Flowers kommer växa ytterligare svarar Helena Billkrantz nej.

– Sedan räcker det. Säger jag nu i alla fall, haha. Men ett bra läge är väldigt viktigt, och jag tror på läget i Åsa.

LÄS MER: Saluhallen växer – satsar på stor ny avdelning

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.