Fågelbajs som spolats ner i havet i samband med regn är en av teorierna bakom tarmbakterier i vattnet vid flera badplatser i Kungsbacka. Om människor eller hundar sväljer vatten innehållande tarmbakterien kan det orsaka magsjukesymtom.
Fågelbajs som spolats ner i havet i samband med regn är en av teorierna bakom tarmbakterier i vattnet vid flera badplatser i Kungsbacka. Om människor eller hundar sväljer vatten innehållande tarmbakterien kan det orsaka magsjukesymtom. Bild: Göran Odefalk

Flera möjliga orsaker till tarmbakterier vid badplatserna

Orsaken bakom tarmbakterierna i badvattnen i Kungsbacka är okänd. I över en vecka har kommunen varnat invånare från bad – nu finns flera teorier om vad som kan ligga bakom.

ANNONS
|

Farliga nivåer av tarmbakterien Intestinala Enterokocker har upptäckts i vattnet vid Vita Sand i Åsa, Hanhals holme, Lerkil och Smarholmen. Första oroväckande provsvaret kom i början av förra veckan och kommunen gick ut med en skarp varning där de avrådde från bad.

Nya prover togs, som visade fortsatt höga nivåer.

Bakterien kan komma från människor och djur och kan orsaka magsjukesymptom i form av kräkningar och diarré. Särskilt hundar och barn är känsliga.

LÄS MER: Tarmbakterier kvar i vattnet – badavrådan kvarstår

Uppmanar till försiktighet på alla badplatser

Kraftigt regn kan dra med sig tarmbakterierna från spillvattenledningar och från djuravföring som spolas ner i havet från land. Nu vill miljö- och hälsoskyddsinspektören Josefine Bäckström varna för bad vid kommunens alla badplatser.

ANNONS

– Är de höga nivåerna av bakterien orsakat av regnet kanske man ska vara försiktig överallt. I går regnade det i ett helt dygn och vi är inte ute i varje vik och testar, så man får vara lite försiktig, säger hon.

Det är bland annat vid Hanhals holme som tarmbakterier upptäckts i vattnet.
Det är bland annat vid Hanhals holme som tarmbakterier upptäckts i vattnet. Bild: Rose Sjölander

Det finns flera möjliga teorier kring vad som kan ha orsakat bakteriehalterna. De tre mest troliga enligt Josefine Bäckström, är:

Stora mängder regn som kan ha dragit med sig tarmbakterier från översvämmade spillvattenledningar, att fågelbajs åkt ner i havet i samband med mycket regn – eller att pumpstationer blivit överfyllda och släppt ut bajsvatten i havet.

Tycks vara väderrelaterat

– Jag har kollat och ingenting tyder på att vi breddat (släppt ut vatten från överfyllda pumpstationer, reds. anm.) de senaste veckorna, säger Sebastian Engström, processingenjör vid tekniska förvaltningen i Kungsbacka kommun.

– Hade de aktuella badplatserna legat precis bredvid varandra hade man tänkt att det skulle vara ett utsläpp eller så. Men de är utspridda längs kusten så det tyder på att väderförhållanden är orsaken, men jag kan bara spekulera i det tyvärr, säger Josefin Bäckström.

Kanske aldrig får svar

Under onsdagen togs nya vattenprover som skickas till labb. Svaren kommer tidigast på fredag men troligtvis i början av nästa vecka, berättar Bäckström.

– Vi tar nya prover och får invänta svar där. Det lär inte komma förrän tidigast fredag kväll så avrådan får troligtvis ligga kvar till början av nästa vecka.

ANNONS

Men det är oklart om orsaken till de höga bakterienivåerna kommer fram.

– Det är inte säkert, det är mer att vi pratar om teorier. Det är inte säkert det går att åtgärda heller.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS