Det torra fjolårsgräset gör att risken för terrängbränder ökar i regionen. Det finns flera saker man bör tänka på för att elda mer säkert.
Det torra fjolårsgräset gör att risken för terrängbränder ökar i regionen. Det finns flera saker man bör tänka på för att elda mer säkert. Bild: Jerker Norlander

Flera gräsbränder i helgen – räddningstjänsten varnar

För den som tänkt elda utomhus i dagarna gäller det att vara särskilt aktsam. SMHI har gått ut och varnat för en ökad risk för gräsbränder i hela södra Sverige och redan i helgen har flera terrängbränder uppstått i Kungsbackaområdet.
– Man kan överraskas över hur snabbt det sprider sig, säger regionala insatsledaren Johan Helsing.

ANNONS

Vårsolen har gjort ordentlig entré och det torra vädret ser ut att hålla i sig ett tag till. För den som planerar att elda gäller det dock att vara extra försiktig. SMHI varnar för ökad risk för gräsbränder i hela Götaland, och räddningstjänsten har åkt ut på flera larm i Kungsbackaområdet i helgen.

Bland annat uppstod gräsbränder både i Älvsåker och Hanhals under lördagen och på söndagseftermiddagen kom ett larm om en större gräsbrand i Långenäs utanför Anneberg.

– Det är ganska vanligt med gräsbränder den här tiden på året. Fjolårsgräset blir väldigt torrt och lättantändligt när det varit varmt. Många är också ute och det är vanligt att till exempel elda bort gammalt avfall så här års för att låta det nya växa, säger Johan Helsing, regional insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS

Eldningsförbud 1 maj

I Kungsbacka kommun är tillåtet att elda trädgårdsavfall mellan den 1 oktober och 30 april varje år. All eldning med hushållsavfall, plast, målat eller tryckimpregnerat trä, spånskivor eller liknande material är helt förbjuden.

Väljer man att elda är det viktigt att tänka på flera saker, betonar Johan Helsing.

– Man ska alltid undersöka på sin kommuns hemsida vad som gäller och följa reglerna. Om man kan och får elda så är det viktigt att alltid ha uppsikt. Man ansvarar också själv för att den blir ordentligt släckt.

Eget ansvar

Det finns också en överhängande spridningsrisk när det gäller gräsbränder. Vid till exempel blåsiga väderförhållanden är det värt att tänka en extra gång om man faktiskt bör elda överhuvudtaget, säger Johan Helsing.

– Om det blåser är det lätt att det går ifrån en. Det är fortfarande fuktigt i jorden, så bränderna blir inte så djupa eller kanske långvariga, men de kan få väldig fart. Man kan överraskas över hur snabbt det sprider sig.

Därför är det också särskilt viktigt att inte elda för nära annan bebyggelse. Enligt kommunens egna rekommendationer ska eldning utomhus också ske i samförstånd med eventuella grannar.

– Märker du att grannen blir störd av rök och lukt, släck då så snart du kan, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Mats Holstein, på kommunens hemsida.

ANNONS

Tänk på – om du tänkt att elda

• Du som tänder en eld har ansvar för att den blir släckt.

• Ha alltid uppsikt över elden.

• Planera eldningen efter väderlek. Elda inte vid torrt och blåsigt väder.

• För att kunna ha elden under kontroll är ett tips att elda i en plåttunna med tillluftsöppning. Det minskar risken för brandspridning och du kan fylla på med brännbart efter hand utan att brasan blir för stor.

• Innan eldning bör du röra omkring i lövhögen ifall det finns djur, till exempel igelkottar, i den.

• Elda enbart trädgårdsavfall. Du får inte elda målat och tryckimpregnerat virke, gummi, plast eller andra brandfarliga varor då detta bildar giftig rök.

• Efter avslutad eldning måste du noga kontrollera att all glöd är släckt innan du lämnar platsen.

• Placera elden långt från byggnader, kraftledningar och brännbar vegetation för att undvika brandspridning.

Källa: Kungsbacka kommun

LÄS MER:Kungsbacka kommun varnar för aggressiva fåglar

LÄS MER:Larm om två gräsbränder – flera brandbilar skickades

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS