På fredagen har kvinnor i 90-årsåldern blivit utsatta för bedrägeribrott i både Kungsbacka och Varberg. Arkivbild.
På fredagen har kvinnor i 90-årsåldern blivit utsatta för bedrägeribrott i både Kungsbacka och Varberg. Arkivbild. Bild: Jakob Simonsson

Flera fall av bedrägeribrott mot äldre i Kungsbacka

Två kvinnor i 90-årsåldern har drabbats av ovälkommet besök i Kungsbacka under fredagen. En kvinna och en man har agerat tillsammans i båda brotten, men än finns ingen gripen, enligt polisen.
– Det är väldigt lågt, och det är tråkigt när äldre blir drabbade på det här sättet, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

ANNONS
|

På fredagen har polisen fått in flera anmälningar om bedrägeribrott, varav tre i Varberg och två i Kungsbacka. Det är kvinnor i 90-årsåldern som drabbats av brotten.

Vid 16.30-tiden blev det första offret Kungsbacka kontaktad av en man som sa att hon blivit utsatt för bedrägerier. Därför ska en kvinna kommit dit för att hjälpa henne.

När kvinnan kom till bostaden ska hon ha frågat efter kontanter, men lämnde platsen utan att få med sig något. Det blev en anmälan om försök till grov stöld samt försök till bedrägeri, enligt polisen.

En kvart senare uppstår en nästintill identisk händelse. En man ringde en kvinna i 90-årsåldern och sa att någon som utgett sig vara från hemtjänsten stulit kvinnans bankomatkort. En kvinna kom dit för att kontrollera saken.

ANNONS

Väl på plats bad kvinnan 90-åringen att lägga smycken på bordet för fotografering. Därefter lämnade hon bostaden med smycken och bankomatkort. Polisen upprättade en anmälan om grov stöld samt bedrägeri.

Ingen gripen

Enligt polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr, finns det flera likheter mellan brotten som går att se. Bland annat jobbar gärningspersonerna ofta med att utge sig komma från myndigheter och skapar förtroende gentemot de som drabbas.

– Det som är gemensamt för dessa händelser är att det rör sig om en man och en kvinna som agerat tillsammans. Fyra av fem gånger har de börjat med ett telefonsamtal som övergått till ett fysiskt möte, säger han.

Misstänker ni samma gärningspersoner?

– Det går inte att utesluta. Men vi har inte gripit någon och kan därför inte bekräfta att det är så.

Varför ger de sig på just äldre kvinnor?

– Bedragarna som begår åldringsbrott av den här karaktären inriktar sig på de äldre, för i deras ögon är de svaga individer i samhället. Det är väldigt lågt, och det är tråkigt när äldre blir drabbade på det här sättet, säger Svedemyr.

Polisen: Så skyddar du dig mot falska telefonsamtal

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen.

LÄS MER:Region Halland varnar för telefonbedragare

LÄS MER:90-årig kvinna lurades på allt sitt guld: "Ett oerhört fult brott"

LÄS MER:Kvinna i Kungsbacka kommun lurad av bedragare

ANNONS