Flera företag fick utrymmas – explosionsrisk i Hede

En stor insats inleddes i Hede industriområde vid klockan 13.45 på tisdagseftermiddagen. Det sedan två fat fyllda med frätande syra börjat expandera, med risk för en explosion som följd. Efter över sex timmars arbete kunde insatsen avslutas klockan 20.10.
– Faten har forslats från platsen i en container, säger Björn van der Kaay, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

ANNONS
|

Det var hos företaget Envirostripp Chemicals på Tryckarevägen i Kungsbacka som larmet kom.

Två fat med vardera 200 liter av det frätande ämnet glykolsyra hade börjat expandera – och kunde i värsta fall explodera. Kort därefter spärrades stora delar av Hede industriområde av och flera företag utrymdes.

– Man kommer att försöka säkra faten genom att flytta dem till en container ute på gården, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten vid klockan 16.

Förflyttningen genomfördes av brandmän, med hjälp av en truck, och sedan kördes containern från området med en trailerdragare.

Brandmän med kemdräkter ska flytta faten

Brandmännen fick under arbetet ha på sig särskild utrustning. Även polisens bombgrupp kallades in för att bistå insatsen.

ANNONS

– Vi kommer att ha kemdräkter och sedan kommer vi att med försiktighet flytta över faten till en vanlig stålcontainer, säger Joakim Hallin vid 16-tiden.

I ett tidigt skede av insatsen tog räddningstjänsten kontakt med kemikaliekunniga.

– Vi håller mycket kontakt med kemikaliekunniga just nu, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Förutom att flera företag på Tryckarevägen fick utrymmas, påverkades trafiken där och på intilliggande Faktorvägen. Cykelvägen under Tölö tvärled stängdes också av, enligt Trafikverket.

Brandmän med särskilda kemdräkter flyttade faten som var fyllda med den frätande vätskan.
Brandmän med särskilda kemdräkter flyttade faten som var fyllda med den frätande vätskan. Bild: Tobias Sandblom

Bombgruppen inkallad

Även polisen var på plats med flera patruller som bistod räddningstjänsten.

Räddningstjänsten larmade initialt dit hela Kungsbackastationen, men behövde förstärkning.

– Det finns inget som tyder på att det ska explodera men det är en säkerhetsåtgärd att utrymma, säger Kalle Kivistö på räddningstjänsten i ett tidigt skede av insatsen.

Räddningstjänsten: Insatsen kommer pågå i timmar

Då fanns det ingen prognos för när arbetet på Tryckarevägen kunde avslutas. Vid 17-tiden meddelade räddningstjänsten att man beräknade att arbetet skulle pågå till ungefär klockan 18.30.

Men enligt polisens presstalesperson Anna Göransson, omkring klockan 20.00, pågick fortsatt arbetet med att flytta faten till containern.

– Enligt mina uppgifter ska det i nuläget vara en låg risk för att en explosion ska inträffa. Men först när insatsen är helt avslutad kan avspärrningarna hävas, säger Anna Göransson vid polisen.

ANNONS

Enligt polisen finns det i nuläget inga misstankar om brott.

– Det är alldeles för tidigt att säga något om, säger Anna Göransson.

Kort efter samtalet med Göransson, kunde räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör Björn van der Kaay bekräfta att de två faten fraktats från industribyggnaden.

– Vi har haft åtta fordon, varav två ledningsfordon, och mycket personal på plats. Säkerheten har givetvis gått i första hand här eftersom vi arbetat med ett farligt ämne, säger Björn van der Kaay på räddningstjänsten.

Ska bero på en felleverans

Enligt det aktuella kemiföretaget har det kommit en felleverans till företaget Envirostripp Chemicals.

– Det var material som var packat till fel emballage. Det har inte hänt något. Mer än så kan jag inte säga just nu. Allt verkar vara under kontroll, säger Ulf Billton, ansvarig för verksamheten på Envirostripp Chemicals vid 14-tiden.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS