Anna Forsman på Eklandakliniken berättar att många kunder efterfrågar att se ut som de gjorde för fem till tio år sedan. På bilden genomförs en peelingbehandling med nålar.
Anna Forsman på Eklandakliniken berättar att många kunder efterfrågar att se ut som de gjorde för fem till tio år sedan. På bilden genomförs en peelingbehandling med nålar. Bild: Privat

Fler vill göra skönhetsingrepp – efter månader av videomöten

Många verksamheter har gått på knäna under pandemin – men i skönhetsbranschen har det sett annorlunda ut. Efter månader av videomöten med webbkamera i osmickrande vinklar har efterfrågan på skönhetsingrepp ökat.
– Vi har haft mer att göra, säger sjuksköterskan Cecilia Ståhlfors som driver skönhetssalongen Stardustkliniken.

ANNONS
|

Bara några veckor in i pandemin rapporterade medier världen över om det nya fenomenet ”Lockdown face”. Att sitta hemma, röra sig mindre och få mindre frisk luft genererade finnar och grådassig hy. Samtidigt ökade antalet videomöten där hemmajobbare tvingades se sig själva i osmickrande vinklar.

Anna Forsman är utbildad sjuksköterska och driver Eklandakliniken i Särö.
Anna Forsman är utbildad sjuksköterska och driver Eklandakliniken i Särö. Bild: Privat

Nu rapporterar internationella medier om en ”Zoom boom” hos skönhetssalongerna. Hemmajobbare rusar för att göra diverse skönhetsingrepp. Vilket Svenska Dagbladet rapporterat om. Fenomenet har märkts av även i Kungsbacka.

– Jag har haft en bra kundinströmning under pandemin och en del nämner att de sett sig själva i zoom, säger Anna Forsman som driver Eklandakliniken i Särö.

ANNONS

– Mina kunder berättar att de har lagt märke till fler saker med sitt utseende. Man sitter i möten och bara fokuserar på ansiktet, säger Sahar Azdanlou, legitimerad sjuksköterska som driver skönhetssalongen Art by S i centrala Kungsbacka.

Äldsta kunden över 80

Det är både kvinnor och män i alla åldrar och samhällsklasser som söker sig till salongerna.

– Jag har kunder från 18 år och min äldsta är väl 85. Hon kommer någon gång vartannat år och fyller på kindbenen. Man tappar ju struktur i den åldern, säger Cecilia Ståhlfors på Stardustkliniken.

Cecilia Ståhlfors är legitimerad sjuksköterska och en av två som driver Stardustkliniken.  Hon vittnar om att kunderna efterfrågar ett mer ”naturligt” utseende i dag jämfört med flera år sedan.
Cecilia Ståhlfors är legitimerad sjuksköterska och en av två som driver Stardustkliniken. Hon vittnar om att kunderna efterfrågar ett mer ”naturligt” utseende i dag jämfört med flera år sedan. Bild: Stardustkliniken

Vanligaste ingreppen är olika typer av förskönande ansiktsbehandlingar. Allt i från botox och fillers som slätar ut rynkor och som kan forma ansiktet på olika sätt. Till injektioner med ämnen som ska återfukta huden.

– Det går mycket i trender också. Det senaste tycker jag det varit många som vill göra mindre förändringar, men i hela ansiktet. Under de år jag varit i branschen har det blivit färre kunder som efterfrågar de här så kallade falukorv- eller ankläpparna. Nu vill man fortfarande se ut som sig själv, men mer ha det som en snyggt bevarad hemlighet, säger Cecilia Ståhlfors.

Färre kunder efterfrågar de här falukorv- eller ankläpparna

Anna Forsman på Eklandakliniken har en liknande uppfattning av vad som efterfrågas.

ANNONS

– Nu jobbar man mer med hela ansiktet för att återskapa volym. Man vill inte se behandlad ut utan se ut som man själv gjorde för fem-tio år sedan, man kan ha ett gammalt kort med sig och visa att så vill jag vara igen. Det tycker jag är sunt, säger hon.

Hon berättar att hon bävade inför ett stort kundtapp i början av pandemin – men det kom aldrig.

– Jag har inte haft någon minskning alls, däremot brukar jag ha en liten ökning och den uteblev.

Glad att kunder unnar sig behandlingar

Sahar Azdanlou på Art by S startade sin salong hösten innan pandemin och har svårt att jämföra sina siffror. Hon vittnar dock om att kunderna inte uteblivit trots pandemi.

– Det är trevligt att kvinnor i dag unnar sig. Tidigare har det varit sådant tabu och hysh hysh. Många kanske lägger pengar på dyra krämer men så fort det kommer en nål in i bilden blir det tabu. Så jag är glad att kvinnor unnar sig behandlingar, säger hon.

Cecilia Ståhlfors på Stardustkliniken har däremot sett en ökning av kunder under pandemin.

– Vi har inte haft mindre att göra, vi har haft mer. Men samtidigt kom en ny lag i somras som innebär att man jobbat mer med ordning och säkerhet. Det ger ett bättre rykte till branschen. Så jag tror det är en dubbeleffekt. Jag hoppas att ökningen mer beror på det än på att folk arbetar framför datorn.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS