"Vi är på plats i Kungsbacka och jobbar med det här nu, det kan tillkomma fler ärenden”, sade Peter Adlersson, vid 15.35 på söndagseftermiddagen. Arkivbild.
"Vi är på plats i Kungsbacka och jobbar med det här nu, det kan tillkomma fler ärenden”, sade Peter Adlersson, vid 15.35 på söndagseftermiddagen. Arkivbild. Bild: Karin Engqvist

Fler fall av åldringsbrott – stal 15 000 kronor

För drygt en vecka sedan härjade fräcka bedragare hemma hos 90-åriga kvinnor. Nu är de igång igen. På söndagen har minst två fall av bedrägerier inträffat.
– De stal bankomatkort och tog ut 15 000 kronor, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

ANNONS
|

Så sent som i förra veckan rapporterade Kungsbacka-Posten om flera fall av bedrägeribrott mot äldre i Kungsbacka, där personer utgav sig komma från olika myndigheter och lurade kvinnor i 90-årsåldern.

Nu har det hänt igen. På söndagen har minst två åldringsbrott skett i kommunen, varav det första klockan 14.45.

– En man och kvinna med ett barn på armen kom till en kvinna i 90-årsåldern. De hade ringt henne innan och utgett sig komma från polisen. Väl på plats stal de med sig en plånbok med kort och koder, men det är oklart om de fått några pengar, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

ANNONS

En kvart senare, klockan 15.00, inträffade ännu ett åldringsbrott på en adress cirka två kilometer bort. Två personer med oklart kön, trängde sig in hos en kvinna i 90-årsåldern och sa att de kom från hemtjänsten.

– De stal bankomatkort och tog ut 15 000 kronor. Vi är på plats i Kungsbacka och jobbar med det här nu, det kan tillkomma fler ärenden, säger Peter Adlersson, vid 15.35 på söndagseftermiddagen.

Han berättar att det kan röra sig om samma gärningspersoner.

– Men vi har inte hela bilden klar just nu, säger han.

Polisen: Så skyddar du dig mot falska telefonsamtal

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen.

LÄS MER:80-åring avstyrde Nordeabedragare i Kungsbacka

LÄS MER:Region Halland varnar för telefonbedragare

LÄS MER:Kvinna i Kungsbacka kommun lurad av bedragare

ANNONS