Fler covid-19-patienter på sjukhus i Sverige än förra vinterns topp

Förra vinterns toppnotering är passerad. På torsdagen vårdas 2 179 patienter med covid-19 på sjukhus i Sverige, enligt regionernas rapportering till Socialstyrelsen.
– Det är ett väldigt ansträngt läge, säger Urban Lindberg, stabschef på Socialstyrelsen.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten varnade förra veckan för att covid-19 i mitten av januari kan slå lika hårt mot vården som förra vinterns topp. Redan nu har Sverige nått den nivån.

Regionernas rapportering till Socialstyrelsen visar att uppskattningsvis 2 179 patienter med covid-19 vårdas på landets sjukhus på torsdagen. Det är fler än förra vinterns toppnotering, som gjordes i mitten av februari 2022 då 2 138 smittade patienter behövde sjukhusvård i Sverige.

Urban Lindberg, stabschef på Socialstyrelsen, menar att provtagningen är begränsad under jul- och nyårshelgerna vilket kan påverka statistiken. Han konstaterar samtidigt att vårdplatsläget på landets sjukhus är ansträngt.

– Covid-19 är en försvårande faktor, eftersom det kräver att man vidtar vissa åtgärder runt patienterna. I övrigt är det, sedan fjärde vågen, fler som vårdas med covid än på grund av covid.

ANNONS

Få vårdplatser – men finns kapacitet på iva

Lite drygt hälften av de coronasmittade patienterna vårdas nu för sin covid-19-sjukdom i första hand, snarare än av andra orsaker. Innan omikronvarianten blev dominerande, för ungefär ett år sedan, var motsvarande andel ungefär 80 procent.

– Det är klart att covid-19 är en klart besvärande och svår sak att hantera. Men det är mycket annat som vården brottas med också, som framför allt handlar om kompetensförsörjning och sådana saker.

Urban Lindberg menar att sjukvården har försökt planera för att ha en så god kapacitet som möjligt under helgerna, för att klara av en smittoökning. Han beskriver samtidigt vårdplatsläget som ”väldigt ansträngt” på sina håll.

– Men på totalen är det ändå också en ganska god katastrofmedicinsk beredskap – alltså kapacitet på iva, med lediga platser.

FHM: Tidigt att säga när toppen kan nås

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning kan smittspridningen av covid-19, och belastningen på sjukvården, fortsätta öka kommande veckor.

– Vi bedömer samhällsspridningen som omfattande och det påverkar belastningen på vården och antalet avlidna. Det är för tidigt att säga när toppen i smittspridningen kommer att nås, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Jämfört med när coronaläget var som värst förra vintern behöver sjukvården nu också hantera andra virus, då exempelvis spridningen av RS-virus fortsatt belastar barnsjukvården kraftigt. Dessutom har spridningen av influensa ökat snabbt den senaste tiden, vilket också väntas innebära ett ökat sjukvårdsbehov i befolkningen.

ANNONS

LÄS MER:Rånade svarttaxikunder – döms till fängelse

LÄS MER:Nya ord 2022: Från epadunk till permakris

LÄS MER:Inringare slog larm – anmälan om grov misshandel har upprättats

ANNONS