Tommy Rydfeldt (L), förste vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott uppskattar att mellan fem och tio procent av halllänningarna är smittade av corona just nu.
Tommy Rydfeldt (L), förste vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott uppskattar att mellan fem och tio procent av halllänningarna är smittade av corona just nu. Bild: Mats H Ljungqvist

Fler coronapositiva än någonsin: ”Siffrorna nästan fördubblas”

Trots att Region Halland stängde provtagningen helt under helgen så slår årets tredje vecka rekord i antalet coronasjuka. Över 15 000 hallänningar testade positivt, och det finns ett mörkertal.
– Många har köpt egna test, och de finns inte med i statistiken, säger Tommy Rydfeldt (L).

ANNONS
|

2021 års sista vecka var en rekordvecka, då nästan 20 000 covid-19-tester genomfördes i Halland. Det rekordet är dock slaget med råge nu några en knapp månad senare.

Under de fem dagarna då provtagningen var öppen lämnades nästan 35 000 tester in. Av dem var 15 100 positiva, det vill säga 43,5 procent. Det bekräftar Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Särskilda grupper prioriteras

– Tidigare under pandemin har ofta mellan fem och tio procent av testerna varit positiva. Nu ligger det på över 40 procent, säger Tommy Rydfeldt som är förste vice ordförande i regionstyrelsens Hälso- och sjukvårdsutskott.

I torsdags gick Folkhälsomyndigheten ut med nya direktiv om testning. På grund av högt tryck så uppmanas regionerna att prioritera test på personer som arbetar med äldre och sjuka, och personer som inte har möjlighet att arbeta hemifrån.

ANNONS

Positivt snabbtest innebär karantän

­– För att samhällsviktiga verksamheter ska kunna hållas igång är det viktigt att dessa grupper ges utrymme för provtagning och det sker genom att övriga inte provtar sig just nu. Därför är det viktigt att alla hjälps åt och att icke rekommenderade grupper inte provtar sig, säger Johanna Wiechel-Steier.

Den som har testat positivt på ett snabbtest hemma, det vill säga ett antigensjälvtest bör betrakta sig som smittad med covid-19.

LÄS MER:Vabbandet på rekordhöga nivåer – det här gäller

Stort mörkertal

Under helgen stängde som sagt regionen tillfälligt möjligheten att testa sig med PCR-test.

Detta bör innebära att många som är smittade inte ingår i den officiella statistiken. Utifrån de siffror som finns är nästan fem procent av Hallands invånare just nu smittade av corona, men Tommy tror att de är fler.

– Det har hela tiden funnits ett mörkertal, men nu vädjar man ju till folk att inte testa sig i onödan, så det kan vara uppemot tio procent som har corona just nu.

LÄS MER:Kullaviksbo talar på manifestation mot covidpass

Oroväckande utveckling senaste tiden

15 100 testade alltså positivt under förra veckan, jämfört med 8 196 veckan innan och 5 246 dessförinnan.

– Siffrorna nästan fördubblas. Smittan finns överallt, säger Tommy Rydfeldt.

Han framhåller dock att antalet inlagda covidpatienter på regionens sjukhus i nuläget inte är i närheten av att överträffas. 38 personer vårdades under måndagsmorgonen för covid-19, varav fem på IVA.

ANNONS

LÄS MER:Symptomfria i karantän behöver inte testa sig

Relativt lugnt på IVA

– Det är knappt hälften mot när det var som värst. Och det beror troligtvis på en blandning av att omikron är en något mildare variant, och framförallt på att många har vaccinerat sig, säger Tommy Rydfeldt.

Däremot påverkar sjukdomen vården från annat håll.

– Nu är det väldigt påtagligt att många är sjuka i och med personalbristen inom vården. Experter säger att det här kan vara vägen mot flockimmunitet, och jag vill bara uppmana folk att vaccinera sig så att man inte blir svårt sjuk på vägen dit, säger han.

LÄS MER:Smittan fortsätter skena i Kungsbacka – över 2000 nya fall

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS