Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Öresundståg på väg mot Göteborg. Bild: Jari Välitalo
Öresundståg på väg mot Göteborg. Bild: Jari Välitalo

Fjärrtrafiken begränsas för att minska smittspridningen

Under tisdagen meddelade regeringen att buss och tåg som färdas längre än 15 mil som mest får vara halvfulla. Annars riskerar operatören vite eller nedstängning.
– Det här är ett första steg, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Den nya reserestriktionen kommer inte att omfatta lokaltrafik. Däremot, menar Tomas Eneroth, kommer statsbidragen framöver att villkoras mot att lokaltrafiken upprätthåller resandevolymen och inte stänger linjer eller glesar ut avgångarna.

– Jag tycker att kollektivtrafiken har skött sig väl. Men skulle det visa sig att det blir en ökad smittspridning så kan vi inte utesluta vidare åtgärder, säger han.

Redan bokade resor påverkas inte

Restriktionen görs med stöd av den nya pandemilagen, som antogs i början av januari. Men lagen kommer inte att gälla retroaktivt, vilket innebär att bokade resor inte påverkas. Därmed kommer den stundande sportlovstrafiken inte att hindras.

Det är också bara buss och tåg som omfattas, inte färjetrafik eller flygtrafik.

– Flygresor tar oftast kortare tid och det är dessutom en helt annan luftcirkulation, så vi har inte gjort bedömningen att det behövs, säger Tomas Eneroth.

Även om smittspridningen i landet har sjunkit något under de senaste veckorna så visar förekomsten av nya virusstammar och lokala utbrott, senast i Västerbotten, att det är viktigt att hålla nere inrikesresandet.

– Det är signaler som vi måste ta på allvar och därför användes vi de här begränsningsåtgärderna, säger Tomas Eneroth.

Redan nu är det många fjärrtrafiksoperatörer som har infört regler i linje med det som nu beslutats, menar Tomas Eneroth.

Från och med söndag

Förslaget ska nu ut på snabbremiss. Regeringen väntas fatta beslut om de nya reglerna senare i veckan och redan på söndag väntas de träda i kraft. Om beslutet inte förlängs kommer restriktionen gälla till och med maj månad i år.

Socialminister Lena Hallengren deltog också på tisdagens presskonferens.

– Smittotalen har gått ner men läget är fortsatt mycket osäkert. Den finns en verklig risk för en tredje våg och läget kan förändras snabbt. Den minskning i smittspridning som vi har sett verkar ha avtagit, sa hon.

Det blir länsstyrelsernas uppgift att se till att de nya reglerna efterlevs. Om operatörer inte följer dem kan viten utdömas och verksamheter stängas ner.