Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hos de fiskhandlare Kungsbacka-Posten talat med har räkorna kostat uppemot 500-600 kronor under sommaren. Men det är ändå billigare än uppe i Bohuslän där priserna nått närmare 700 kronor kilot. Bild: Kronans fisk
Hos de fiskhandlare Kungsbacka-Posten talat med har räkorna kostat uppemot 500-600 kronor under sommaren. Men det är ändå billigare än uppe i Bohuslän där priserna nått närmare 700 kronor kilot. Bild: Kronans fisk

Fiskhandlarnas larm: skyhöga räkpriser

Räkpriset är ovanligt högt på flera håll i Västsverige just nu. I Kungsbacka vittnar fiskhandlarna om extremt låga marginaler – och besvikna kunder.
– Fortsätter det så här är det oroande, säger Roger Thilander, vd på Göteborgs fiskauktion.

På sommaren ökar efterfrågan på fisk- och skaldjur. Men även om priserna brukar öka under semestermånaderna är de i år ovanligt höga, vittnar fiskhandlare om.

– Priserna kan pendla enormt, vi har varit nere på 199 kronor kilot men har en toppnotering på 599 kronor den här sommaren. Så dyrt har vi aldrig någonsin sålt räkor tidigare, säger Egon Charleson som driver Kronans fisk.

– Man vågar nästan inte säga vad det kostar. Kunderna reagerar alltid med ”herregud” och ”oj vad dyrt”, säger Natalie Hammarstrand Nyberg som är säljare på Kronans fisk.

Natalie Hammarstrand Nyberg säljer fisk och skaldjur på Kronans fisk i Kungsbacka, hon berättar att hon knappt vågar säga räkpriset till kunderna för att hon vet att de blir besvikna. Bild: Kronans fisk
Natalie Hammarstrand Nyberg säljer fisk och skaldjur på Kronans fisk i Kungsbacka, hon berättar att hon knappt vågar säga räkpriset till kunderna för att hon vet att de blir besvikna. Bild: Kronans fisk

Väljer utländska räkor i stället

Hon berättar att många kunder i stället väljer frysta räkor från Grönland.

– Det är tråkigt såklart, speciellt ur miljösynpunkt, men jag förstår dem.

Mikael Zachrisson driver Kungsbacka Fisk, Skaldjur och Delikatesser och har en liknande uppfattning.

– Vi har sålt som dyrast för 499 och då tar vi dåliga marginaler på det för vi känner att vi inte får sålt några räkor annars, säger han.

Svårare att hitta räkor

Kungsbackabon Roger Thilander är vd på Göteborgs fiskauktion där grossister och fiskhandlare köper sina varor. Han förklarar att grunden till de höga priserna är enkel.

– Vi har lägre tillgång på räka än normalt, och högre efterfrågan nu under sommaren, säger han.

Tillgången på räkor har varit mindre under hela 2021 jämfört med fjolåret, berättar han. Men orsaken till detta är inte fastställd.

– Det är inget mysterium men det finns många teorier. Det kan bero på salthalt, värme eller strömmar. Det vi kan konstatera är att det blivit svårare att hitta räkan.

LÄS MER: Nya ägare till villa i Kungsbacka – 5 490 000 kronor blev priset

Förstår kunderna

För att ändå göra kunderna nöjda ropar fiskhandlarna hem räkor på auktion, men tjänar knappt någonting på det i slutändan.

– Det är en servicegrej, man måste ha räkor på sommaren, men jag förstår att kunderna blir frustrerade. Det är mycket pengar, säger Mikael Zachrisson.

LÄS MER: Experten: Så blir du proffs på att hitta svampen

Har inte råd att hålla fiskbutiken öppen

På Fiskmakarn i Kungsbacka håller fiskhandlaren Rejhan Softic stängt under de allra dyraste veckorna på sommaren.

– Det är ett återkommande problem, marginalerna blir så små att jag inte har råd att hålla öppet.

Men för närvarande håller han trots allt öppet.

– Jag köper in räkorna för 398 kronor kilot, sen tillkommer moms och andra avgifter, så jag har en marginal på 29 kronor. Det är helt ofattbart dyrt, säger han, men ser positivt framåt.

– Snart är fler fiskare ute igen och tillbaka från sin semester, då kommer priset sjunka igen.

Roger Thilander har en annan uppfattning.

– Det är klart, fortsätter det så här är det oroande och då får man undersöka vad det beror på. Men det är för tidigt att avgöra.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.