Det mesta i samhället har återgått till det normala, men faktum är att Folkhälsomyndigheten hållit kvar vid ett par rekommendationer kopplade till covid-19.
– På sikt kommer det förhoppningsvis bli en av flera luftvägsinfektioner som finns på vintern, och inte ger allvarligare symptom än andra. Men det vet vi inte säkert än och därför får vi avvakta tills vidare, sade statsepidemiolog Anders Lindblom till tidningen i november 2022.
Allmänheten har över vintern därför bland annat uppmanats att stanna hemma vid symptom som kan vara covid-19, även om Folkhälsomyndigheten i sin kommunikation lättat på uppmaningarna. Ovaccinerade har formellt också rekommenderats att vara särskilt försiktiga.
WHO har klassat ner allvaret
Nu har Folkhälsomyndigheten dock utvärderat även de två ovanstående rekommendationerna – och tar bort dem från den 1 juli. Orsaken är bland annat WHO:s beslut om att inte längre klassa covid-19 som ett akut internationellt hot mot människors hälsa.
Regleringen blir nu densamma som för andra smittsamma sjukdomar.
– Covid-19 är fortfarande en sjukdom som kan vara allvarlig för vissa, här gäller smittskyddslagens bestämmelser om att den som vet, eller har anledning att misstänka, att hen bär på en smittsam sjukdom måste göra vad som krävs för att skydda andra mot smitta, säger statsepidemiolog Anders Lindblom i ett pressmeddelande.
Vaccination rekommenderas fortsatt
Än är heller inte den sista rekommendationen borttagen. Folkhälsomyndigheten håller nämligen kvar vid rekommendationen om att personer som är 50 år och äldre samt andra i riskgrupp ska vaccinera sig mot covid-19. För många kan det därför bli aktuellt med en ny dos i höst, inför vintersäsongen.
– Det bästa sättet att skydda sig själv mot allvarlig sjukdom i covid-19 är att vaccinera sig enligt de gällande rekommendationerna och vara noga med påfyllnadsdoserna.
LÄS MER:Risk för översvämning – SMHI varnar för skyfall
LÄS MER:Träd föll mot stall i Onsala – träffades av blixten