Lucia var en ung flicka som ska ha levt mellan år 283 och 304 i Syrakusa, en hamnstad på Siciliens östkust.
Lucia var en ung flicka som ska ha levt mellan år 283 och 304 i Syrakusa, en hamnstad på Siciliens östkust. Bild: Andreas Olsson

Fem saker du kanske inte visste om lucia

Varje år den 13 december firar vi lucia i Sverige – och kyrkor, äldreboenden, skolor och torg fylls av luciasånger. Många firar också med lussebullar, pepparkakor och glögg. Men frågan är hur dagens högtid växte fram och vem Lucia egentligen var?

ANNONS

Lucia är en tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden och är än idag en speciell dag för många. Vissa kanske kollar på luciatåg på tv, medan andra kanske besöker barnens skolor eller torg.

I Sverige har vi firat lucia sedan början av 1900-talet och traditionen har sitt ursprung av gammal folktro, historisk fakta och sägner.

Vem var Lucia?

Lucia var en ung kvinna som ska ha levt mellan år 283 och 304 i Syrakusa, en hamnstad på Siciliens östkust. Hon föddes i en rik familj. Men hennes pappa gick bort när hon var ung, så hon uppfostrades av sin mor Eutychia.

ANNONS

Redan i unga år var hon starkt troende och avlade ett evigt kyskhetslöfte, vilket innebär att hon lovade att aldrig ha sex. Hon ska också ha skänkt alla sina ägodelar till fattiga. Men eftersom det var olagligt att vara kristen på den tiden höll hon det för sig själv.

Hennes mamma hade lovat bort henne till en ung man, men Lucia ska ha försökt skjuta upp bröllopet gång på gång. När mamman insjuknade i obotlig blödarsjuka övertalade Lucia henne att vallfärda till helgonet Agatas grav.

Efter besöket ska hon blivit frisk och även sagt att Lucia inte längre behövde gifta sig. Men när den unga mannen fick reda på det blev han så upprörd att han anmälde Lucia till kejsaren Diocletianus – som starkt motsatte sig kristendomen.

Lucia dömdes till döden genom att brännas på bål. Men lågorna ska inte ha skadat henne – till slut ska en soldat stuckit sin dolk eller sitt svärd genom hennes hals.

Varför firar vi lucia?

Efter döden blev Lucia helgon och martyr, och inom den Romersk-katolska kyrkan firas hon just den 13 december eftersom det var den dagen hon dödförklarades.

Men hennes död ska egentligen inte ha något med den svenska traditionen att göra, mer än att hon har gett namn till traditionen. På latin betyder lucia den ljusa, den lysande eller den upplysta.

ANNONS

Under medeltiden inföll vintersolståndet den 13 december på det norra halvklotet. Den dagen höll sig människor vakna länge, och enligt folktron ska det ha varit övernaturliga makter i rörelse just den natten. Av den anledningen höll man sig vaken (lussevaka) och åt mat i tron om att ljusets makter skulle driva bort det onda.

Traditionen med en helgonlik kvinna i vit klänning och ljus i håret uppstod i Tyskland, men det var först under 1700-talet som traditionen ska ha kommit till Sverige. Men det första svenska offentliga luciatåget anordnades först i Stockholm år 1927 efter att Stockholms Dagblad hade utlyst en tävling för att kröna årets lucia.

Varför har lucia en ljuskrona?

Folktron säger att helgonet Lucia hade händerna fulla när hon bar ner mat till fångar som satt i mörka fängelsehålor. Hon ska därför ha haft en ljuskrona på sig som skulle leda henne rätt i mörkret.

Vad betyder det röda bandet på lucia?

Utöver den vita klänningen och ljus i hår har man också ett rött band runt midjan, och just den ska symbolisera blodet som rann ner för helgonet Lucias klänning när hon dödades för sin tro.

Vad har stjärngossarna och de tre vise männen för roll?

Det korta svaret är att stjärngossarna blev en del av luciatåget under 1900-talet – för att även pojkar skulle få roller i tåget. Men själva stjärngossarna tros härstamma från de katolska ländernas julspel.

ANNONS

Stjärngossarna föreställande de tre vise männen ska ha gått runt från hus till hus och sjungit på trettondagshelgen, och de ska också ha kommit med guld, rökelse och myrra till Jesus i Betlehem.

Enligt sägnen ska de tre vise männen ha varit iförda sockertoppsformade strutar och vita skjortor, och den som gick längst fram ska ha hållit i en stjärna som lyste upp i mörkret.

Källor: Nordiska museet och Svenska kyrkan.

LÄS MER:Här är pizzerian som serverar lussekebab

LÄS MER:Varför är det så många som inte vågar sjunga?

LÄS MER:Recept: Baka till jul – tre goda bakverk till lucia

ANNONS