Den digitala tidbokningen på 1177.se kommer att hållas stängd till Region Halland kunnat säkerställa att rätt prioritetsgrupper vaccineras. Tills vidare kommer tidbokningen att göras via telefon, där det också ställs kontrollfrågor till de som bokar. Bild: Håkan Johansson.
Den digitala tidbokningen på 1177.se kommer att hållas stängd till Region Halland kunnat säkerställa att rätt prioritetsgrupper vaccineras. Tills vidare kommer tidbokningen att göras via telefon, där det också ställs kontrollfrågor till de som bokar. Bild: Håkan Johansson. Bild: Håkan Johansson

Fel personer bokar tid – vaccinbokningen stoppas

Region Halland stänger tillfälligt tidbokningen för covidvaccination på 1177.se. Detta efter att den öppna bokningen missbrukats av personer som inte tillhör prioriterade grupper. Tills vidare hänvisas ”rätt” personer till att boka tid via telefon, där man också får kontrollfrågor.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Vi har velat göra tidbokningen så enkel och tillgänglig som möjligt, men det bygger på att alla är solidariska och väntar på sin tur. Nu har vi fått signaler om att det är så pass många icke-prioriterade som bokar in sig att vi måste agera, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare på Region Halland.

Tidbokningen har fram till nu kunnat göras via vårdsajten 1177.se. Här ges information om vilka grupper som är aktuella för vaccination i Halland och besökaren får också svara på frågan ”Tillhör du någon av dessa grupper?”

Klickar man ”ja” har det sedan gått att boka tid på någon av de 28 halländska vårdcentraler som nu erbjuder covidvaccination. Från och med torsdagen möts besökaren istället av ett meddelande om att den digitala tidbokningen är tillfälligt stängd, med förklaringen ”vi behöver försäkra oss om att rätt grupp i prioriteringsordningen får tid för vaccination”.

– Vi har ju en begränsad tillgång på vaccin och de doser som finns ska nu gå till personer som är 80 år eller äldre, till de som har hemtjänst och till personer som bor med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård, säger Maria Löfgren.

Uppmanas att boka av sin tid

De personer som felaktigt bokat in sig uppmanas nu att ringa vårdcentralen och avboka sin tid.

– Vi kommer också att ringa upp de personer som är under 80 år för att se om det blivit något fel, säger Maria Löfgren.

Men hur vet ni att de yngre personer som bokat tid inte tillhör gruppen ”personer som bor med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård”?

– Det vet vi inte säkert och det är därför vi kommer att ringa upp, men vi har fått signaler om att det är så pass många som bokat in sig felaktigt att det blivit ett bekymmer, säger Maria Löfgren.

Hoppas kunna öppna snart igen

Hur länge webbtidbokningen kommer att hållas stängd är oklart, men Maria Löfgren säger att hon hoppas att den kan öppna ”ganska snabbt”. Tills vidare hänvisas ”rätt” personer till att boka tid via telefon, där det också ställs kontrollfrågor.

– Vi vill hinna säkerställa att prioriterade grupper får tid för vaccin, men förhoppningsvis kan vi öppna upp webbokningen om några dagar.

Det finns dock inga planer på att ändra bokningsförfarandet och exempelvis kräva att man legitimerar sig med bank-id.

– Vi vill fortsätta ha en lättillgänglig bokning, men kommer att hålla ögonen på vilka som bokar och vara ännu tydligare med vilka grupper som är aktuella för vaccination. Alla får ju ett brev hem när det är deras tur och det är det brevet som är biljetten in för att boka tid. Olika regioner gör lite olika, men det finns fler än Halland som har öppen tidbokning, säger Maria Löfgren.

70-plussarna står på tur

I slutet av nästa vecka kommer nästa åldersgrupp på tur, de som är 70 år och äldre, att få brev från Region Halland med information om hur man bokar tid.

– Eftersom vi har begränsad tillgång på vaccin så kan vi inte erbjuda så många tider som vi skulle önska, så man kan få vänta någon vecka eller två. Det är just därför det är så viktigt att alla väntar på sin tur så att de som behöver vaccinet mest också får det först, säger Maria Löfgren.

Även från Västra Götalandsregionen rapporteras problem med med att ”fel” personer bokar tid för vaccination. Där har en bokningslänk, som är avsedd för vårdpersonal, fått spridning. Regionens upphandlade vaccinationsföretag har bekräftat att man inte kontrollerar var de som vaccineras är anställda.

ANNONS