Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Bild: Thomas Johansson
Genrebild. Bild: Thomas Johansson

Fel av Kungsbacka att hemlighålla coronasmitta inom äldreomsorgen

Det var fel av Kungsbacka kommun att hemlighålla coronasmittan inom äldreomsorgen. Det meddelar kammarrätten i en dom som P4 Halland rapporterar om.

– I det här fallet dömde domstolen att vi har gjort fel i Kungsbacka som inte lämnade ut uppgifterna, det har vi att följa nu, säger Lillemor Berglund, vård- och omsorgschef i Kungsbacka till P4 Halland.

Radiokanalen hade begärt ut uppgifter om på vilka äldreboenden som det förekom eller hade förekommit coronasmitta, men nekades detta. Kungsbacka kommun menade att det skulle gå att lista ut vilka de smittade personerna var.

– Vi har varit otroligt noga med att skydda våra invånare som har insatser från vård och omsorg, säger Lillemor Berglund till P4 Halland.

LÄS MER: Thomas blev svårt sjuk i covid: ”Inser hur nära döden jag var”

Men kammarrätten anser att vård- och omsorgsboendena i Kungsbacka kommun är så stora att det är omöjligt att lista ut vem som är smittad bara genom antalet smittade på varje boende.

– Riskerna är uppenbara att man inte kan granska verksamheten och utkräva ansvar i efterhand. Det är ju därför vi har den här insynen när det gäller offentlig verksamhet, säger Anders Urbas, statsvetare i Halmstad till P4 Halland.

LÄS MER: Massvaccineringen igång i Tingbergshallen: ”Känns lite som julafton”

Hravn Forsne (M) är ordförande i nämnden för vård och omsorg i Kungsbacka kommun. Han säger till SVT Halland att han håller med om den bedömningen som förvaltningen gjorde och att uppgifter som omfattas av sekretess om patienters hälsotillstånd alltid ska hemlighållas.

– Lagen har nu rett ut att det var fel, och då får vi följa det. Detta blir vägledande även för andra kommuner, och jag är tacksam för det. Men jag anser inte att man i grund och botten gjorde fel, säger Hravn Forsne till SVT Halland.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.