Foto: Pressbild
Foto: Pressbild

Fas två för 65-plus startar vecka sju – men vaccinbrist ett fortsatt problem

Den 15 februari inleds fas två av vaccinationerna i Halland, där de som är 65 år och äldre ska få vaccin. De som är äldst kallas först, men brist på vaccinleveranser är ett fortsatt problem för regionen.

ANNONS
|

LÄS MER:70-plussare nöjda med Astra-beskedet – "Ingen vill ha vaccin med lågt skydd"

Nya fakta och besked kommer nu nästan dagligen, när vaccineringen i Halland har rullat igång. I dagsläget fortsätter vaccinering av framför allt de som bor på särskilda boenden, vårdpersonal och personer som har hemtjänst. Fas två, där de som är 65-plus ingår, ska få vaccin med start vecka sju, måndagen den 15 februari. Tanken är att de allra äldsta kallas för vaccinering först. Under de kommande veckorna ska de som är över 80 få ett brev med information om att kontakta en vårdcentral och där boka tid.

Men ännu finns frågetecken kring vaccinleveranserna. Planeringen har hela tiden byggt på att Astra-vaccinet varit ett av de möjliga alternativen. Beskedet att det inte ska användas på äldre än 65 har rubbat tidsschemat för regionen. I ett pressmeddelande skriver smittskyddet att vaccinet nu bara räcker för att vaccinera på tio vårdcentraler i Halland. Det handlar om de som redan jobbar med vaccinering i den pågående första fasen.

ANNONS

– Alla vårdcentraler har förberett sig på ett mycket bra sätt för att kunna ta emot invånare som vill vaccinera sig efter de preliminära besked vi fått om leveranser. Det är beklagligt att vi inte får vaccin så vi kan starta fas två i den omfattning vi velat på samtliga vårdcentraler, säger Karin Hesselgard, som ansvarar för vaccinationen mot covid-19 i Halland.

När fas två rullar igång kommer det tillgängliga vaccinet att fördelas mellan de tio vårdcentraler i kommunerna som redan är igång med vaccinering.

– I början får vi inte tillräckligt med vaccin så att det räcker till alla vårdcentraler. Om några veckor kommer mer vaccin och då kommer samtliga vårdcentraler att vara igång, berättar Karin Hesselgard.

Det innebär i praktiken att övriga vårdcentraler kommer att kopplas på i takt med att vaccinleveranserna ökar, något som beräknas ske de kommande månaderna.

Äldre som får brev om vaccinering ska kunna boka en tid på vårdcentralen via telefon, där regionen tagit höjd för att kunna ta emot fler samtal. Det ska också gå att boka tid online, och enligt uppgift från Region Halland ska detta inte kräva inloggning via mobilt Bank-ID. I vaccin-utskicket till äldre ska det också finnas ett särskilt supportnummer att ringa för de som eventuellt får problem med att att boka en tid.

ANNONS

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

LÄS MER:Extra sjuksköterskor anställs för vaccinering: "Det har gått jättebra"

ANNONS