Färre flyktingar än väntat – här ska de bo

För några veckor sedan nämndes siffran 874. Så många ukrainska flyktingar var Kungsbacka skyldiga att ta emot. Nu har dock Migrationsverket lämnat ett nytt besked. Upp till 330 personer kan komma hit.
– Vi i Kungsbacka kommun har kapacitet att ta emot det antalet flyktingar från Ukraina som kan komma till oss, säger Lisa Andersson (M), i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Det är Migrationsverket som bestämmer hur många flyktingar varje kommun ska ta emot. Detta efter den stora flyktingvågen 2015, då vissa platser blev hårt ansträngda, medan andra knappt påverkades alls. Därför har nu Migrationsverket fått ansvar för att fördela mottagandet av ukrainska flyktingar mer jämnt.

Anländer tidigast 1 augusti

Det första beskedet för Kungsbacka kommun var 874, men redan i maj sa Thijs den Teuling, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Halland, att den siffran troligen skulle komma att sänkas.

Så blev det. 330 flyktingar från Ukraina kan hamna i Kungsbacka, men tidigast 1 augusti. Migrationsverket är skyldiga att avisera fyra veckor i förväg om att flyktingar är på väg.

ANNONS

Kommer kunna lösa boende

Till en början ska de bo i Bukärrsgården. Det var tidigare vård- och omsorgsboende, men tjänade under inledningen av kriget som sluss för nyanlända. Där får 150 personer plats.

– I nuläget gör vi bedömningen att kommunen själva kommer att kunna erbjuda boende till de flyktingar som beräknas komma hit, säger Emma Kjernald, samhällsbyggnadschef i Kungsbacka kommun som också ingår i Hallands strategiska samordningsgrupp för flyktingmottagande.

LÄS MER:Flyktingarna har lämnat Bukärrsgården – har flyttat vidare

LÄS MER:Svitlana flydde från kriget i Ukraina – har nu fått jobb

LÄS MER:Äldreboendet blev flyktingarnas första svenska hem

ANNONS