Familjen fick bajsvatten i källaren – för andra gången

Familjen vaknade av det ihärdiga regnandet. När de kom upp såg de att det stod 20 centimeter bajsvatten i hela källaren. Det är andra gången familjen Forslund drabbats av översvämning.
– Förra gången sa kommunen att det aldrig kan hända igen, säger Lena Forslund.

ANNONS
|

Runtomkring ligger mest sommarstugor. Lena och Jan Forslund har bott länge i naturfagra Västra Hagen-området i Onsala där de har en liten hästgård.

LÄS MER:Flera hus blev översvämmade och fick vattenskador under natten

Under lördagsmorgonen vaknade Lena och Jan av det massiva regnovädret. Klockan 07.43 ringde de efter Räddningstjänsten. Då stod det 20 centimeter avloppsvatten i hela den 80 kvadratmeter stora källaren.

Ett halvårs arbete väntar

– Det är utspätt avloppsvatten, rent fruktansvärt. Det är så ohyggligt äckligt. Nu väntar ett halvårs jobb. Det ska torka, göras rent, bytas golv och allt möjligt, säger Lena Forslund.

LÄS MER:Familjen har drabbats av översvämning – åtta gånger

Hon vet vad hon pratar om. Detta är andra gången på fyra år som familjen drabbats av bajsvatten i källaren. Förra gången var 2017.

ANNONS

– Då sa kommunen att det aldrig kan ske igen. Förra gången var det ytterligare ett hus som drabbades. Nu var det en granne till oss som fått översvämning. Jag har tjatat på kommunen om att få en backventil på vår tomt, men det har de inte gått med på, säger Lena Forslund.

Fick nya avlopp 2006

2006 fick de nytt vatten och avlopp i området. Anledningen var att de flesta husen och stugorna haft egna avlopp.

– Kommunen grävde i vägarna och när det arbetet pågick regnade det som attan, ungefär som nu. Så det satte igen och det kommer in en massa dräneringsvatten till oss, kommunens pumphus klarar inte av att ta hand om det, säger Lena Forslund.

Hela hemmet är i kaos när Kungsbacka-Posten anländer. Kommunens personal och Räddningstjänsten springer kors och tvärs, källaren pumpas på avloppsvatten och det ligger slangar över hela gräsmattan.

Tog på sig skulden

– Det är så otroligt deppigt, detta. Jag vet inte vad jag ska säga. Förra gången tog kommunen på sig skulden. Jag förutsätter att de gör samma sak den här gången, men det är ändå mycket jobb, säger Jan Forslund.

Han är dämpad, men samtidigt stridslysten.

– Jag pratade just med kommunen och det verkar som om varenda pumphus är för dåligt dimensionerat. Vi har kämpat för att få riktigt vatten och avlopp i tio år, säger Jan Forslund.

ANNONS

Lena:

– Jag vill att det ska spränga i berget och dra en ledning ner till havet. Det blir som en bassäng innanför här, på vår tomt. Senast kommunen var här och vi hade en förrättning, så sa vi att vi inte godkänner detta eftersom de hade täppt till.

Vad är förstört?

– Jag har inte gått ner och kollat än, men jag antar att det mesta är förstört. Möbler, ridkläder och mattor. Vi har ingen värme där nere, men nu får vi sätta igång värmefläktar och allt möjligt.

ANNONS